x
x

Svjetski humanitarni dan, 19. kolovoza 2012.

  17.08.2012.

Ove godine međunarodna zajednica po četvrti puta obilježava Svjetski humanitarni dan. Prirodne katastrofe, sukobi i druga izvanredna stanja ugrožavaju život i zdravlje milijuna ljudi svake godine.

Svjetski humanitarni dan, 19. kolovoza 2012.

Svjetski humanitarni dan je posvećen humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa podsjećajući nas da se u mnogim zemljama i dalje provode humanitarne operacije kako bi se što prije osigurala neophodna pomoć ugroženima. Ta zаjednička globаlna proslаva humаnitаrnog rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nаcionаlnih i međunаrodnih nevlаdinih orgаnizаcijа, čiji je zajednički cilj аngаžiranje i poticanje jаvnosti dа se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna.

Svjetski humanitarni dan odabran je kao podsjetnik na bombaški napad prije devet godina u kojem su ubijena 22 djelatnika Ujedinjenih naroda. Svake godine UN dodjeljuju nagradu za izvanredna postignuća u mirnom rješavanu sukoba.

Generalna skupština UN-a je u prosincu 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana svake godine 19. kolovoza kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu.

Svjetski humanitarni dan nudi priliku:-

- javnosti da sazna više o humanitarnim zajednicama, što humanitarni djelatnici rade i izazovima s kojima se suočavaju;

- nevladinim i međunarodnim tijelima i agencijama UN-a da pokažu svoje humanitarne aktivnosti;

- da se oda počast onima koji su umrli ili su ozlijeđeni tijekom svog humanitarnog rada.

To je ujedno i dan kada trebamo preispitati vlastite živote i razmisliti što mi možemo učiniti kako bismo pomogli ljudima koji su izloženi različitim teškoćama i dugotrajnim sukobima.

Više o Svjetskom humanitarnom danu potražite na:
http://www.un.org/en/events/humanitarianday/

Marija Škes, prof.rehab.
Centar za promicanje zdravlja