x
x

Ne poštuju se smjernice o sigurnom prijevozu djece u automobilima

  15.08.2012.

Roditelji i skrbnici ignoriraju sigurnosne upute o prijevozu djece u automobilima te često prevoze djecu bez posebnih sjedala, prerano uklanjaju auto sjedalice i posebne podmetače, objavljeno je u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Ne poštuju se smjernice o sigurnom prijevozu djece u automobilima

Istraživači su ispitali o korištenju sigurnosnih auto sjedalica i posebnih podmetača te o poštivanju uputa o prijevozu djece u automobilima kod više od 20000 tisuća djece mlađe od 13 godina u razdoblju od 2007. do 2009. godine. Istaknuti su najzanimljiviji rezultati:
• Manje od 20% djece u dobi od 0 do 3 godine je okrenuo prema straga, a čak je 84% djece u ovoj skupini bilo mlađe od godinu dana.
• Manje od 2% djece koja su navršila 7 godina je imalo posebne podmetače koji se preporučaju do visine djeteta od 145 cm.
• Mnogo djece mlađe od 6 godina, prevozi se na prednjem sjedalu, uključujući i jednu četvrtinu djece u dobi od 8 do 10 godina, iako upute jasno preporučuju da se djeca do 13 godina prevoze na stražnjem sjedalu.

Istraživači su uputili kliničare na smjernice o sigurnom prijevozu djece koje je izdala Američka pedijatrijska akademija 2011. godine kao pomoć u savjetovanju roditelja.