x
x

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

  30.06.2012.

U Hrvatskoj se zbog zlouporabe psihoaktivnih droga godišnje liječi oko 7.500 osoba, a taj broj iz godine u godinu stalno raste. Ovisnici srednje životne dobi najčešće se liječe od ovisnosti o heroinu dok je među mladima popularnija marihuana. No, posljednjih godina zapažen je porast liječenja ovisnika o kokainu, podaci su HZJZ-a u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zloporabe droge i nezakonite trgovine drogama koji se obilježava 26. lipnja.

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Prema rezultatima Europskog istraživanja ESPAD, u prošloj je godini u Hrvatskoj čak 21 posto dječaka i 14 posto djevojčica eksperimentiralo s marihuanom. Zabrinjava i sve veći udio mladih u dobi 15 i 16 godina koji priznaju da redovito konzumiraju marihuanu, što znači da su je konzumirali 40 i više puta.

U Hrvatskoj se prevencija i liječenje ovisnosti provode u županijskim zavodima za javno zdravstvo, gdje djeluju Centri za prevenciju ovisnosti koji su 2003. postali dio sustava zavoda za javno zdravstvo. Od 2010. te službe su preustrojene u Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. U njima su objedinjene aktivnosti zdravstva, socijalne zaštite i prosvjete s ciljem provođenja stalnog nadzora, edukacije, psihoterapije, obiteljske terapije, prevencije HIV infekcije i hepatitisa, te drugih vrsta pomoći ovisnicima i njihovim obiteljima.

Prema izvještaju UN-ovog ureda za droge i kriminal procjenjuje se da je u posljednjih godinu dana između 149 i 272 milijuna ljudi probalo neku od ilegalnih droga. Oko 74 milijuna Europljana konzumiralo je marihuanu, a čak 13 milijuna kokain.