x
x

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja

  14.06.2012.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine čime se želi ohrabriti i odati počast svim darivateljima krvi te potaknuti aktualne i potencijalne darivatelje na redovito, dobrovoljno i neplaćeno darivanje krvi jer su oni glavni oslonac sigurnih zaliha krvi čime se smanjuje rizik od infekcija koje se prenose transfuzijom (HIV i hepatitis).

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja

Vodeća tema ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi je „Svaki darivatelj krvi je heroj" (Every blood donor is a hero) fokusirajući se na ideji da svatko od nas može postati junak davanjem krvi i spašavanjem nečijeg života.

Svjetska zdravstvena organizacija s partnerima potiče zajednicu da se pridruže kampanji povodom Svjetskog dana darivatelja krvi pod nazivom „Obojite svijet crveno" koristeći simbolički crvenu boju u formiranju „kapi ljudske krvi" na istaknutim javnim mjestima tijekom umjetničkih, kulturnih ili glazbenih događanja ili osvjetljavanjem spomenika, popularnih znamenitosti i građevina.

U svibnju 2005. godine ministri zdravstva iz cijelog svijeta na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije donijeli su rezoluciju kojom su 14. lipnja proglasili Svjetskim danom darivatelja krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa. Danas milijuni ljudi diljem svijeta duguju svoj život darivateljima krvi no unatoč tome, milijuni još uvijek ne mogu dobiti krv kada je potrebno.

Tjedni raspored darivanja krvi potražite na: 
http://www.hztm.hr/hr/content/16/gdje-i-kada-darivati/