x
x

Nanočestice utječu na apsorpciju nutrijenata

  26.03.2012.

Nanočestice su posvuda oko nas, od kozmetičkih proizvoda i odjeće, do sokova i grickalica. Upravo te sitne čestice, čak i u niskim dozama, mogu imati značajan utjecaj na dugoročno zdravlje.

Nanočestice utječu na apsorpciju nutrijenata

Provedeno je istraživanje o tome što se događa kad je netko konstantno izložen malim količinama nanočestica, možda putem lijeka ili suplementa koji ih sadrži.

Najbolji način za utvrđivanje takvog učinka je praćenje reakcije crijevnih stanica.

Putem istraživanja u laboratoriju na kulturi ljudskih stanica, ali i na pilićima in vivo, rezultati su pokazali da izloženost nanočesticama utječe na apsorpciju nutrijenata iz crijeva u krv.

Kod kraće izloženosti nanočesticama zabilježeno je smanjenje apsorpcije željeza za 50%, a kad se produljio period izloženosti, apsorpcija se povećala za 200 %! Posljedica takvog povećanja apsorpcije je zapravo remodeliranje sluznice crijeva kod kronične izloženosti nanočesticama - promjenom strukture crijevnih stanica željezo brže prodire u krv.

Uslijediti će daljnja istraživanja o utjecaju izloženosti nanočesticama na crijevnu apsorpciju ostalih nutrijenata poput vitamina topljivih u masti, cinka, kalcija, bakra.

Izvor: Nature Nanotechnology
www.vitamini.hr