x
x

Zamjenske (surogat) majke često su vrlo potresene postupkom

  11.10.2011.

Iako su ključne osobe u surogatstvu - surogat majke, općenito one dobivaju vrlo malo pozornosti i prostora u znanstvenim studijama, ali novo istraživanje ističe da taj proces često na njih djeluje vrlo potresno i uznemirujuće. Prema kanadskim istraživačima, žene često pate od anksioznosti u strahu od odvajanja i depresije kada nose dijete za drugog, a često razvijaju ljutnju kada im je ograničen kontakt s roditeljima djeteta koje nose.

Zamjenske (surogat) majke često su vrlo potresene postupkom

U svom izvješću predstavljenom na ovotjednoj konferenciji kanadskog Društva za plodnost i andrologiju, znanstvenici su rekli da bi ovi rezultati trebali biti upozorenje za medicinsko osoblje koje se bavi plodnošću i koje odabire potencijalne surogat majke, žene koje nose embrio, dobiven korištenjem jajne stanice druge osobe.

"Unatoč savjetovanju koje su prošle prije same procedure, zamijetili smo i zabilježili značajne emocionalne probleme koji su se pojavili kod nekih od surogat majki," ističe se u izvješću s njihove konferencije od prošlog tjedna. "Neke su pokazale značajan stupanj anksioznosti i depresije uslijed odvajanja od novorođenčeta kako bi dijete bilo predano namijenjenim roditeljima i kada su se morale odreći bilo kakvog kontakta s djetetom."

Odvjetnik koji je vodio pravni postupak 1.500 slučajeva surogat majčinstva rekao je da zakonitost tih dogovora nikada nije bila ovjerena na sudu, dok je britanski znanstvenik tvrdio da su djeca rođena od surogat majki bolje prošla nego ona koja su rođena prirodno.

Izvornik: news.nationalpost.com
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.