x
x

Genetsko ispitivanje otkriva ženski spol lubanje

  11.08.2011.

Genetsko ispitivanje otkriva ženski spol lubanje koja je navodno pripadala Janu Kochanowskom, velikom poljskom renesansnom pjesniku, objavljeno je u CMJ-u.

Genetsko ispitivanje otkriva ženski spol lubanje

Objavljujemo slučaj genetskog ispitivanja lubanje koja je navodno pripadala Janu Kochanowskom (1530.-1584.), velikom poljskom renesansnom pjesniku. Lubanja je 1791. iz obiteljske grobnice pribavio povjesničar Tadeusz Czacki i dao ju na čuvanje muzeju Czartoryskis u Krakovu. Antropološko istraživanje iz 1926. dovelo je u pitanje muški spol lubanje a naše istraživanje predstavlja genetske dokaze koji rješavaju tu nedoumicu.

Iz samo jednog zuba dobili smo dovoljnu količinu DNA da bismo proveli analizu jezgrenih biljega. Analiza dijela introna 1 na amelogeninu koji upućuje na spol, genotipiziranog uz pomoć AmpFiSTR® NGMTM PCR Amplification Kit i Powerplex® ESI17 Kit sustava za identifikaciju, otkrila je žensko podrijetlo zuba. Žensko podrijekto potvrđeno je i analizom dijela introna 2 na amelogeninu, mikorosatelitskom biljegu na X-kromosomu, kao i nedostatkom signala Y-kromosomalnih mikrosatelitskih biljega i biljega iz regije Y-kromosoma koja određuje spol. Podatci dobiveni za dvije hipervarijabilne regije mitohondrijske DNA, HVI i HVII, pokazali su da je mtDNA haplotip razmjerno učestao među suvremenim Europljanima. Analiza niza pojedinačnih nukleotidnih polimorfizama značajnih za predviđanje boje šarenice pokazala je da postoji vjerojatnost od 87% da je analizirana žena imala kestenjastu ili smeđu boju očiju.

Tomasz Kupiec, Wojciech Branicki