x
x

Broj limfocita kao prediktor mortaliteta kod zatajivanja srca

  Dr. sc. Ivana Jurin, dr. med. specijalist internist, kardiolog

  18.04.2011.

Rezultati studije objavljene u časopisu American Journal of Cardiology pokazuju kako je ukupan broj limfocita kod bolesnika sa zatajivanjem srca povezane s petogodišnjim mortalitetom. Bolesnici s manjim brojem limfocita imali su signifikantno višu stopu petogodišnjeg mortaliteta.

Broj limfocita kao prediktor mortaliteta kod zatajivanja srca

Autori studije sugeriraju kako se povezanost ukupnog broja limfocita i mortaliteta može objasniti povećanom upalnom aktivnošću.

Autori studije objavljene u časopisu American Journal of Cardiology, otkrili su kako su bolesnici s manjim brojem limfocita (<1600), imali signifikantno višu stopu petogodišnjeg mortaliteta, čak 42%, od onih bolesnika čiji je broj limfocita bio veći od 1600. Ti bolesnici su imali petogodišnju stopu mortaliteta od 28%.
Po svemu sudeći, čini se kako su ukupni broj limfocita, razred NYHA i ejekcijska frakcija nezavisni prediktori mortaliteta.

Autori su zaključili kako je njihova studija pružila snažne dokaze kako je broj limfocita važan prognostički čimbenik kod bolesnika sa zatajivanjem srca.