x
x

Liječenje fibromijalgije: meta-analiza

  Maja Strineka, dr. med.

  21.09.2010.

Nedavno je u The Journal of Pain objavljena meta-analiza studija triju lijekova odobrenih u SAD-u za liječenje fibromijalgije: duloksetina, milnaciprana i pregabalina. U 11 randomiziranih studija bilo je uključeno 6 388 bolesnika i u njih se ocjenjivalo smanjenje boli, umora, poremećaja spavanja, depresivnog raspoloženja, kvaliteta života i nuspojave.

Liječenje fibromijalgije: meta-analiza

Autori zaključuju kako su sva 3 lijeka superiorna u odnosu na placebo za sve gore navedene kategorije. Između njih nije postojala značajna razlika u broju ispitanika kojima bi se bol smanjila za 30% (minimalni klinički važan napredak). U pojedinim karakteristikama je bilo razlika: duloksetin i pregabalin bolji su od milnaciprana u smanjenju boli i poboljšanju sna, duloksetin je najbolji u smanjenju depresivnog osjećanja, dok su ga druga dva lijeka pobijedila u smanjenju umora.

Analiza je pokazala da su najčešće nuspojave duloksetina i milnaciprana mučnina, glavobolja, hiperhidroza i konstipacija, a najozbiljnije nekontrolirana hipertenzija, hepatotoksičnost i suicidalnost. Kod pregabalina se javljaju vrtoglavica, somnolencija, dobitak težine, edemi, a najteža je nuspojava zatajenje srca.

Standardni analgetski učinak ovih triju lijekova je mali do umjeren, jednako kao učinak analgetika kod kronične boli drugog uzroka. Radi skromnog učinka bilo koje klase analgetika trebalo bi agresivnije koristiti nefarmakološke metode kod liječenja bolesnika s kroničnom boli, bez obzira na uzrok te boli. Nefarmakološki pristup uključuje edukaciju, kognitivno bihevioralnu terapiju i vježbanje, no nažalost ovi se oblici terapije rijetko koriste u kliničkoj praksi.