x
x

Svjetski dan oralnog zdravlja 2022. g. – “Budi ponosan na svoja usta”

  19.03.2022.

Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day, WOHD), koji se svake godine obilježava 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja.

Svjetski dan oralnog zdravlja 2022. g. – “Budi ponosan na svoja usta”

Oralne bolesti su glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama i mogu negativno utjecati na kvalitetu života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodu, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezani s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Važno je znati da se većina stanja oralnog zdravlja može spriječiti i liječiti u ranoj fazi.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta“, kojim se želi ukazati na to kako nezdrava usta mogu ozbiljno utjecati na svaki aspekt života kao što su emocionalno, socijalno, mentalno i cjelokupno fizičko blagostanje.

Tijekom gostovanja u radio-emisijama na temu oralnog zdravlja i njegovog očuvanja, u kojima su sudjelovale predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva i savjetnica ministra za dentalnu medicinu, dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, dr. med. dent., i mr. sc. Marijana Radić Vuleta, dr. med. dent., iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, govorilo se o važnim aspektima u zaštiti oralnog zdravlja te aktivnostima koje se provode kroz Nacionalni program Zubna putovnica.