x
x

Svjetski dan darivatelja krvi 2024

  14.06.2024.

Ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja, po dvadeseti puta, dočekuje se u znaku 70. obljetnice darovateljstva krvi u Republici Hrvatskoj. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi koju je organizirao Hrvatski Crveni križ, održana je 1953. godine u Željezari Sisak.

Svjetski dan darivatelja krvi 2024

Ta, prva kao i sve druge akcije, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Ciljevi Svjetskog dana darivatelja krvi su zahvaliti se i odati priznanje milijunima dobrovoljnih darivatelja krvi koji su pridonijeli zdravlju i dobrobiti milijuna ljudi diljem svijeta. Potrebno je naglasiti stalnu potrebu za redovitim, besplatnim darivanjem krvi kako bi se postigao univerzalni pristup sigurnoj transfuziji krvi te promicati kulturu redovitog darivanja krvi kod mladih.

Hrvatska pripada zemljama koje zahvaljujući bazi redovitih dobrovoljnih davatelja krvi, imaju osigurane potrebne doze krvi. Tijekom prošle godine u cijeloj Republici Hrvatskoj prikupljeno je 195 717 doza krvi, od čega je u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i njegovih društava prikupljeno 155 469 doza.

Krv može darovati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja koje uključuje sljedeće karakteristike:

  • dob: od 18 do 65 godina starosti,
  • tjelesna težina: iznad 55 kg - proporcionalna visini,
  • tjelesna temperatura do 37°C,
  • krvni tlak: sistolični 90-180 mm/Hg, dijastolični 50-110 mm/Hg, (vrijednosti normalnog tlaka: <139/<89)
  • puls: 50-110 otkucaja u minuti,
  • hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.

Tko ne smije darovati krv?

Oko 10% darivatelja se tijekom pregleda odbije. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje.