x
x

Kombinacija vaginalnih i oralnih probiotika u prevenciji mokraćnih infekcija

  03.03.2024.

Gotovo polovina žena tijekom svog života će se suočiti s najmanje jednom infekcijom mokraćnog sustava (IMS), a učestalost ovih infekcija povećava se s godinama. Među ženama koje su već iskusile IMS, 20-30% će se ponovno suočiti s tim izazovom. Ovaj postotak obuhvaća žene koje su imale tri epizode infekcije u posljednjih 12 mjeseci ili najmanje dvije epizode u razdoblju od 6 mjeseci. Rastući interes za liječenje ovih stanja usmjeren je prema probioticima, koji različitim mehanizmima sprječavaju ili zaustavljaju ulazak uropatogena u mjehur.

Kombinacija vaginalnih i oralnih probiotika u prevenciji mokraćnih infekcija

U randomiziranoj, dvostruko slijepoj i placebom kontroliranoj studiji provedenoj u bolnici u Chandigarhu, Indija, sudjelovale su 174 žene u predmenopauzi u dobi od 18 do 45 godina koje su imale tri ili više nekomplicirane infekcije mokraćnog sustava dijagnosticirane tijekom prethodne godine.

Istraživači su podijelili sudionice u skupinu koja je primala oralni probiotik, vaginalni probiotik, oralno-vaginalnu kombinaciju probiotika ili placebo skupinu te su pratili simptome IMS-a tijekom godinu dana, a u tom razdoblju sudionice nisu uzimale antibiotike. Dodaci korišteni u istraživanju uključivali su probiotičke oralne kapsule i vaginalne tablete, zajedno s odgovarajućim placebo pripravcima. Svaka probiotička oralna kapsula sadržavala je više od 112 milijardi živih liofiliziranih bakterija mliječne kiseline (Lactobacillus) i bifidobakterija (Bifidobacterium), dok je probiotička vaginalna tableta sadržavala milijardu jedinica.

Rezultati su pokazali da je kombinacija vaginalnih i oralnih probiotika dala bolje rezultate od samog vaginalnog probiotika, iako nije bilo statistički značajne razlike između njih. PCR testovi su dokumentirali manji broj vaginalnih E. coli bakterija među skupinama koje su konzumirale probiotičke pripravke u kombinaciji ili samo oralne, u usporedbi s placebom skupinom.

Istraživači naglašavaju da laktobacili proizvode nusproizvode poput mliječne kiseline i vodikovog peroksida koji suzbijaju mikroorganizme koji uzrokuju infekcije mokraćnog sustava. Osim toga, probiotički sojevi mogu obnoviti vaginalnu mikrobiotu i smanjiti nakupljanje štetnih bakterija, čime se smanjuje rizik od infekcije.

Stoga se kombinacija probiotika predlaže kao alternativa antibioticima, trenutno dominantnom tretmanu za liječenje infekcija urinarnog sustava. Ova kombinacija može pružiti učinkovitu podršku u borbi protiv infekcija mokraćnog sustava.

Izvor: Vitamini.hr