x
x

Kakvoća prehrane trudnica oboljelih od upalnih bolesti crijeva

  02.01.2024.

Kakvoća prehrane trudnica i žena koje planiraju trudnoću oboljelih od upalnih bolesti crijeva, članak objavljen u Hrvatskom časopisu za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam.

Kakvoća prehrane trudnica oboljelih od upalnih bolesti crijeva

Trudnoća je vrlo osjetljivo razdoblje u životu žene, osobito kada se uz trudnoću veže dijagnoza kronične bolesti. Upalne bolesti crijeva su kronične autoimune bolesti koje nastaju kao rezultat interakcija između genetskih i okolišnih čimbenika. Upalne bolesti crijeva obuhvaćaju ulcerozni kolitis, Crohnovu bolest, mikroskopski kolitis i neklasificiranu upalnu bolest crijeva. Vršak incidencije upalnih bolesti crijeva javlja se između 15. i 30. godine života. Kod velikog broja žena bolest se javlja upravo u generativnoj dobi, što može značajno utjecati na odluku o ostvarivanju trudnoće. Osobe oboljele od upalnih bolesti crijeva nakon postavljanja dijagnoze i u razdoblju pogoršanja kliničke slike vrlo često isključuju pojedine namirnice ili skupine namirnica iz prehrane kako bi ublažili simptome bolesti, pa nedostatak nutrijenata nije rijetkost. Razdoblje pripreme za trudnoću, sama trudnoća i dojenje razdoblja su u životu žene koja su povezana s povećanim potrebama za energijom i određenim nutrijentima koji se smatraju ključnima za rast i razvoj djeteta te za zdravlje majke.

Cilj ovog rada bio je ispitati kakvoću prehrane trudnica i žena koje planiraju trudnoću s dijagnozom upalnih bolesti crijeva u Republici Hrvatskoj, kako bi se utvrdila učestalost provođenja eliminacijskih dijeta koje mogu rezultirati narušavanjem nutritivnog statusa. Informacije o učestalosti konzumiranja različitih skupina namirnica, korištenju dodataka prehrani, provođenju eliminacijskih dijeta, te karakteristikama trudnoće prikupljene su putem anketnog upitnika. U istraživanju je sudjelovalo 15 ispitanica oboljelih od upalnih bolesti crijeva u dobi od 21 do 39 godina. Prema rezultatima, više od polovice ispitanica (53,3 %) iz svoje prehrane isključuje određene namirnice, najviše iz skupine povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa, te voća. Također, vidljivo je kako dijagnoza rezultira značajnijim prehrambenim promjenama kod većine ispitanica (60 %).

Iako je dodatke prehrani uzimao velik broj (73,3 %) trudnica i žena koje planiraju trudnoću oboljelih od upalnih bolesti crijeva, utvrđena je prisutnost anemije kod 13,3 % ispitanica, te nedovoljan unos folne kiseline kod žena koje planiraju trudnoću (26,7%) i kod trudnica (9,1 %) u prvih 12 tjedana trudnoće.

Ovakvi rezultati ukazuju da važnost pravilne prehrane i unos folne kiseline prije začeća i tijekom trudnoće u Republici Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno prepoznati.

Martina Drenški, Darija Vranešić Bender