x
x

Disfunkcija jednjaka izazvana opioidima

  31.12.2023.

Poznato je da opioidi mogu uzrokovati nuspojave na probavnom sustavu, a najčešće su to mučnina, povraćanje i opstipacija. Međutim, ograničeni su podaci o tome kakav je utjecaj opioida na jednjak.

Disfunkcija jednjaka izazvana opioidima

Disfunkcija jednjaka izazvana opioidima (Opioid-induced esophageal dysfunction, OIED) klinički je sindrom definiran kroničnom uporabom opioida (≥ 3 mjeseca), koji je praćen disfagijom i abnormalnim motilitetom jednjaka koji je dijagnosticiran manometrijom, a uključuje ahalaziju tipa III, hiperkontraktilni jednjak, spazam distalnog jednjaka i opstrukciju donjeg ezofagealnog sfinktera. Do sada nije opisan učinak opioida na motilitet jednjaka procijenjen endoskopskim ultazvukom, tj. minimalno invazivnom endoskopskom dijagnostičkom pretragom (engl. endolumenal functional lumen imaging probe, FLIP).

Patel i suradnici procijenili su pomoću FLIP-a da kronični korisnici opioida s ezofagealnim simptomima imaju značajno povećanje ponavljajućih retrogradnih kontrakcija, ali nemaju značajne smanjenje rastezljivosti na ezofagogastričnom prijelazu u usporedbi s osobama koje ne koriste opioide. Dodatno, jače su bili izraženi perceptivni simptomi kod korisnika opioida, a i kvaliteta života je bila lošija kod kroničnih korisnika opioida.