x
x

U Hrvatskoj 50 tisuća ovisnika o kockanju

  29.11.2023.

U mjesecu borbe protiv ovisnosti, u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan održan je dvodnevni skup koji je okupio relevantne domaće, ali i međunarodne stručnjake.

U Hrvatskoj 50 tisuća ovisnika o kockanju

Dnevne bolnice za ovisnosti Klinike za psihijatriju Sveti Ivan uz pokroviteljstvo te podršku i suradnju Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih ovisnosti u mjesecu borbe protiv ovisnosti organizirali su 2. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu ovisnosti o internetu, pušenju, psihoaktivnim tvarima, alkoholu i kockanju „IPAK ’23“ (23. i 24. studenoga 2023. g. u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan.) Timu stručnjakinja i stručnjaka iz Hrvatske pridružili se se eminentni stručnjaci iz Izraela, Slovenije, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a i prikazati problematiku ovisnosti iz svjetske i regionalne perspektive. 

Ovisnost o kockanju je jedna od brzorastućih ovisnosti u Hrvatskoj, ponajprije zato što smo zemlja s vrlo liberalnim pravnim okvirom koji regulira kockanje. Podaci pokazuju kako 20% populacije kocka na mjesečnoj razini, 10% populacije ima neke psihosocijalne probleme vezano za kockanje.

Kocka više muškaraca nego žena, a 1-2% ovisnika o kockanju čine društveni trošak na razini 35-75 % svih prihoda od igara na sreću u Hrvatskoj. Broj liječenih osoba u Dnevnoj bolnici Klinike Sveti Ivan povećava se čak za 25% godišnje.

Na Skupu je održan i Okrugli stol na temu „Standardi odgovornog priređivanja igara na sreću, oglašavanje igara na sreću, online casino, kockanje maloljetnika“ na kojem su, uz liječnike, sudjelovali predstavnici Kluba liječenih ovisnika o kockanju, Hrvatske udruge za igre na sreću, Hrvatske udruge priređivača igara na sreću, Hrvatske lutrije, pravnici i političari.