x
x

Film o postpartalnoj depresiji: Zadržani dah, 30. 1. 2024. u Zagrebu

  26.01.2024.

U utorak, 30. siječnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče, kao nastavak edukativnih filmskih tribina, prikazat će se film „Zadržani dah“ (originalni naslov „Mouthful of Air“) koji se bavi temom postpartalne depresije, problemom koji i danas često ostaje neprepoznat.

Film o postpartalnoj depresiji: Zadržani dah, 30. 1. 2024. u Zagrebu

Film prati mladu majku Julie u borbi protiv depresije i anksioznosti koje se javljaju nakon rođenja prvog djeteta, a u sljedećoj se trudnoći nastavljaju još jačim intenzitetom. Prikazane su reakcije njezine okoline koja ne razumije u potpunosti što se s njom događa. Scenarij i režiju potpisuje Amy Koppelman.

Tribina „Psihijatrija i film“, pokrenuta je 2010. godine u Klinici za psihijatriju Vrapče, u okviru edukacije za specijalizante kroz prikaz različitih mentalnih poremećaja i psihopatologije na filmu. Nakon kratke pandemijske pauze, u prosincu 2023. godine u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti održana je tribina ”Vraško u kinu“, a ove godine filmska tribina nastavlja s redovitim održavanjem i nadogradnjom formata koji nam je u nasljeđe ostavio profesor Vlado Jukić, začetnik ideje i dugogodišnji voditelj vrapčanskih filmskih tribina. Tribine su otvorene široj javnosti.

Tribinu će moderirati dr. sc. Sanja Martić Biočina, voditeljica programa Postnatal u Klinici za psihijatriju Vrapče, a u diskusiji će sudjelovati gosti tribine: dr. Ilaria Čulo iz Klinike za psihijatriju Vrapče, ginekologinja dr. Lana Leko i Pavica Knezović Belan, novinarka i filmska kritičarka.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže na filmskoj tribini. Ulaz je besplatan.