x
x

RUN4FH – utrka građana

  14.09.2023.

RUN4FH – utrka građana povodom Svjetskog dana porodične hiperkolesterolemije, održati će se 24. 9. 2023. u Parku Maksimir, u organizaciji Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora i Zavod za bolesti metabolizma, Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb.

RUN4FH –  utrka građana

Porodična hiperkolesterolemija podmukla je nasljedna bolest koju karakterizira nasljedno povišen LDL-kolesterol od samog rođenja. Od nje boluje oko 15 000 stanovnika u Republici Hrvatskoj. Budući da je svjesnost o ovoj bolesti vrlo niska, bolesnici nisu prepoznati na vrijeme te posljedično vrlo rano razvijaju srčane komplikacije i komplikacije krvnih žila.

Osim lijekovima, kojima se ova bolest može vrlo efikasno liječiti ako je prepoznata na vrijeme, bolesnici s porodičnom hiperkolesterolemijom moraju donositi pravilne odluke vezane uz svoj stil života: biti fizički aktivni, provoditi dijetu sa smanjenim udjelom masnoća i šećera, ne konzumirati cigarete...

Rezultati nedavno objavljene studije pokazuju kako već samo 4000 koraka dnevno donosi dobrobit za srce i krvne žile. Naravno da ovdje vrijedi uzrečica 'više je bolje', stoga se poziva sve da otrče 5 kilometara s ciljem povećanja svjesnosti o ovoj potencijalno smrtonosnoj bolesti, a koja to uopće ne mora biti, 5km za kolesterol manji od 5mmol/l.

Više informacija i prijave: https://www.utrka.com/utrke/run4fh/2023/info/