x
x

Kampanja #vrijemejezanovikorak!

  05.09.2023.

Kampanja za modernizaciju ortopedskih pomagala #vrijemejezanovikorak ističe da zastarjele proteze onemogućuju uključivanje osoba s amputacijom u društveni život te ih izoliraju i ostavljaju na teret obiteljima.

Kampanja #vrijemejezanovikorak!

Osobe s amputacijom udova u Hrvatskoj imaju najniži standard proteza i individualiziranih kolica u EU i široj regiji, a standard pomagala koji definira HZZO nije se mijenjao već 25 godina unatoč dugogodišnjim i brojnim apelima osoba s invaliditetom, zbog čega je Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) pokrenula kampanju pod nazivom #vrijemejezanovikorak. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o problemima s kojima se suočavaju osobe s amputacijom i javnog apela upućenog HZZO-u da konačno podigne standard pomagala na kojem su umjesto tehnološki naprednih, proteze standarda sredine prošlog stoljeća.

Zastarjele proteze onemogućuju uključivanje osoba s amputacijom u društveni život te ih izoliraju i ostavljaju na teret svojim obiteljima i društvu. Kako bi ilustrirali probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s amputacijom zbog neadekvatnog i zastarjelog pravilnika o pomagalima, u UAZ-u su napravili istraživanje na gotovo 100 osoba s amputacijom zajedno s Hrvatskom udrugom paraplegičara i tetraplegičara.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine pacijenata s amputacijom donjih udova smatra kako je nužno doplatiti za kvalitetnije proteze, iznad standarda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), kako bi ostvarili donekle normalan život. Ovi dodatni troškovi često dosežu i do 100.000 kuna za jednu protezu koju je onda potrebno i ponovno kupiti nakon nekoliko godina njene upotrebe. To je trošak koji mnogi ne mogu podnijeti zbog čega su osuđeni na smanjenu kvalitetu života i izolaciju iz društvenog života. Zastarjele proteze značajno smanjuju kvalitetu života, i to na način da osobama s amputacijom onemogućuju kretanje i usmjeravaju fokus na poteškoće s kretanjem. Istraživanje je pokazalo da samo 15% ispitanika s osnovnim pomagalom primjećuje okoliš i arhitekturu u svakodnevnom kretanju, ostali su u svom kretanju okolinom isključivo fokusirani na podlogu kojom hodaju - neravnine i rupe na cesti, kamenčiće i šahtove, sve kako bi smanjili rizik od padova. Više od 67% ispitanika s osnovnom protezom se kontinuirano kod kretanja boji da će pasti, a četvrtina osjeća opasnost za pad prilikom odijevanja i obuvanja. Njih 38% se boji ozljede tijekom tuširanja. Ti izazovi su puno niži ili čak nepostojeći s kvalitetnijim protezama koje su standard u okolnim zemljama, također potvrđuje istraživanje.

Izostanakom suvremenih pomagala na Listi pomagala HZZO krši Uredbu EU Parlamenta i Vijeća EU o medicinskim proizvodima i tako dovodi u opasnost sigurnost i zdravlje osoba s amputacijom RH, upozoravaju organizatori kampanje.

UAZ kampanjom #vrijemejezanovikorak želi informirati građane o neizdrživoj svakodnevici osoba s amputacijom pa ih poziva da se priključe digitalnoj kampanji u kojoj će u naredna dva tjedna sudjelovati i brojne poznate osobe. Finale kampanje je fizički događaj - Trkački kamp START, koji će se održati 16. rujna na jezeru Jarun u Zagrebu gdje će građani moći uživo pričati s osobama s amputacijom i vidjeti i isprobati razliku između proteza dostupnih preko HZZO-a i modernijih proteza kakve su već godinama standard u zemljama oko nas.

Izvor: UAZ