x
x

Uporaba stetoskopa i bakterijska kontaminacija, dezinfekcija prije pregleda?

  22.06.2023.

Kontaminacija stetoskopa je vrlo česta, čak i nakon jednokratne uporabe, objavljeno je u časopisu Cureus koji j u slobodnom priatupu.

Uporaba stetoskopa i bakterijska kontaminacija, dezinfekcija prije pregleda?

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (The Centers for Disease Control and Prevention, CDC) preporučuje čišćenje stetoskopa nakon pregleda svakog bolesnika kako bi se smanjio rizik od nozokomijalnih infekcija. Međutim, mali broj liječnika i sestara to zaista i provodi u praksi.

Kako bi provjerili je li to zaista važno, istraživači su proveli istraživanje između 30 kliničara koji nisu u intenzivnoj njezi u dvije američke nastavne bolnice o tome kakva je njihova praksa čišćenja stetoskopa.

Istraživači su zatim provjerili bakterijsku kontaminaciju površine dijafragme stetoskopa svakog kliničara (1) izravno iz kute kliničara, (2) nakon čišćenja alkoholnim dezinficijensom za ruke dostupnim na odjelu i (3) nakon uporabe, odnosno pregleda jednog pacijenta.

Samo 20% kliničara izjavilo je da redovito čiste stetoskope. Bakterijska kontaminacija bila je znatno češća na površinama stetoskopa kliničara izravno iz njihove kute (50%) i nakon pregleda jednog pacijenta (37%) nego nakon čišćenja površine stetoskopa (0%). Kliničari koji su redovito čistili svoje stetoskope (najmanje 3 puta dnevno) imali su manju vjerojatnost od drugih kliničara da će izravno iz svojih džepova svojih kuta izvaditi kontaminirane stetoskope (17% naspram 58%).

Ova studija potvrđuje da su stetoskopi često kontaminirani bakterijama, a malo kliničara ih zaista i čisti, odnosno dezinficira. Velika vjerojatnost bakterijske kontaminacije na početku - i nakon pregleda samo jednog pacijenta, dovoljan je razlog za dezinfenkciju stetoskopa prije svakog pregleda bolesnika.

Buduće studije trebale bi poticati čišćenje stetoskopa i istražiti jesmo li na taj način poboljšali kliničke ishode liječenja zbog manje kontaminacije stetoskopa.