x
x

Slučajevi botulizma povezani s intragastričnim injekcijama za pretilost

  28.03.2023.

Između kraja veljače 2023. i 10. ožujka 2023. prijavljeno je 67 slučajeva botulizma povezanih s intragastričnom injekcijom neurotoksina botulizma (BoNT). Ovi podaci dolaze iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Slučajevi botulizma povezani s intragastričnim injekcijama za pretilost

Prema dosadašnjim informacijama, svi pacijenti su imali liječničke intervencije koje su imale za cilj pomoći u mršavljenju. Intervencije su obavljene od 22. veljače do 1. ožujka. Od 63 slučaja za koje postoje podaci, 60 ih je povezano s privatnom bolnicom u Istanbulu, dok su tri slučaja povezana s privatnom bolnicom u turskom Izmiru.

Simptomi su varirali od blagih do teških, a nekoliko pacijenata je hospitalizirano. Među onima koji su hospitalizirani, nekoliko pacijenata je navodno primljeno na jedinice intenzivne njege i primilo je terapiju botulinum antitoksinom.

U međunarodnoj anketi Međunarodnog društva za estetsku plastičnu kirurgiju o estetskim/kozmetičkim zahvatima izvedenim 2020., Turska je rangirana na peto mjesto po ukupnom broju zahvata, uključujući i one koji uključuju BoNT. BoNT injekcije se koriste za opuštanje mišića stijenke želuca kako bi se usporilo pražnjenje želuca. Kao rezultat toga, osjećaj sitosti dolazi prije i traje duže.

Postupak, koji se preporučuje osobama koje žele izgubiti umjerenu količinu težine (manje od 5% svoje tjelesne težine), može se izvoditi svakih 6 mjeseci. Učinci traju oko 3 mjeseca.

ECDC potiče građane EU/EEA da izbjegavaju intragastrične tretmane BoNT-om za pretilost u Turskoj, jer je to trenutno povezano sa značajnim rizikom od razvoja botulizma. Nije jasno predstavlja li ovaj događaj terapeutski ili proceduralni problem u uključenim bolnicama ili postoji li problem s proizvodom koji se primjenjuje.

Istrage koje su provele turske vlasti otkrile su da su se u tretmanima primjenjivali licencirani BoNT proizvodi, ali da ti proizvodi nisu bili odobreni za liječenje pretilosti intragastričnom injekcijom. Slijedom toga, na nadležnim odjelima obiju bolnica obustavljene su aktivnosti, a pokrenute su istrage nad umiješanim stranama.

Iako se smatra rijetkim, pojedinci koji primaju BoNT injekcije u kozmetičke svrhe (na primjer, za bore na licu) ili terapijske tretmane (na primjer, za upravljanje spastičnosti mišića) mogu razviti botulizam ako im se ubrizga prekomjerna doza BoNT-sa.

Simptomi jatrogenog botulizma uključuju slabost i umor. Toksičnost nakon kozmetičkog tretmana može uključivati ​​zamagljen vid, spuštene kapke, poteškoće s gutanjem i suha usta, dok toksičnost nakon terapijskih tretmana uključuje poteškoće u disanju, što ukazuje na predoziranje.

Simptomi botulizma mogu biti vrlo teški i mogu zahtijevati intenzivnu njegu, kao i davanje botulinum antitoksina. Čak i kada su takvi tretmani dostupni, potpuni oporavak obično traje od tjedana do nekoliko mjeseci. Prema ECDC-u, dostupne su ograničene informacije o smrtnosti u slučajevima botulizma uzrokovane medicinskim intervencijama. Za botulizam koji se prenosi hranom, 5% do 10% slučajeva je smrtonosno.

Izvor: Medscape