x
x

Dan otvorenih vrata Službe za javno zdravstvo

  13.03.2023.

Dan otvorenih vrata Službe za javno zdravstvo, povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini. Na Dan otvorenih vrata, u četvrtak 16. ožujka u vremenu od 9.00 do 12.00 sati, građanima će se omogućiti mjerenje krvnog tlaka, razine GUK-a (glukoze u krvi) te razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, kao i analiza tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje.

Dan otvorenih vrata Službe za javno zdravstvo

Cilj Dana je istaknuti važnost prevencije debljine, utvrditi uzroke i posljedice te potaknuti populaciju na pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, kako bi se spriječile ili odgodile bolesti usko povezane s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom.

Debljinu definiramo kao kroničnu bolest u kojoj dolazi do prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, s negativnim posljedicama po zdravlje.

Često je nazivamo i bolešću životnog stila, s obzirom na to da pretežno nastaje uslijed dugotrajno prisutne neravnoteže između kalorija unesenih hranom i pićem te kalorija potrošenih tjelesnom aktivnošću, a ne zbog genetike ili metabolizma u kojima mnogi traže opravdanje za svoje stanje.

Komplikacije debljine brojne su i česte, a razvijaju se neprimjetno i postupno tijekom godina.

Stoga, kako bismo što bolje naglasili ozbiljne posljedice koje debljina ima po čovjekovo zdravlje, valja istaknuti nekoliko poznatih, zabrinjavajućih činjenica:

  • kod osoba s tjelesnom masom 60% većom od normalne udvostručava se pobolijevanje od svih bolesti. Smrtnost je također dva puta veća, a značajno opada i stupanj funkcionalne sposobnosti te sve komponente kvalitete života pojedinca;
  • opasnost po zdravlje povezana s debljinom gotovo je istovjetna onoj zbog pušenja;
  • prekomjerna tjelesna masa i debljina rizični su čimbenik za pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna bolest pluća, neki zloćudni tumori, mentalni/psihički poremećaji). 

Debljina je kronična bolest koja ne prolazi spontano sama, već su za njezino liječenje potrebne dugoročne promjene životnog stila, prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja - koje potom rezultiraju postupnim smanjenjem tjelesne mase.

Na Dan otvorenih vrata, u četvrtak 16. ožujka u vremenu od 9.00 do 12.00 sati, građanima će se omogućiti mjerenje krvnog tlaka, razine GUK-a (glukoze u krvi) te razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, kao i analiza tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje. Građani kojima se ustanove povišeni rezultati nalaza, dobit će smjernice za daljnje pretrage na koje ih treba uputiti njihov odabrani liječnik obiteljske medicine.