x
x

Porast kibernetičkog nasilja nad djecom i ženama

  08.03.2023.

U utorak je u organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održana Kick-off Konferencija u okviru EU projekta "Podizanje svijesti o rodno uvjetovanom kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama te stvaranje sigurnijeg online okruženja (bE-SAFE)".

Porast kibernetičkog nasilja nad djecom i ženama

Kibernetičko nasilje može poprimiti različite oblike, od uhođenja i nekonsenzualnog dijeljenja privatnih i intimnih slika ili osobnih podataka, do seksualnog kibernetičkog zlostavljanja.

Kibernetičko spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece u eksponencijalnom je rastu i u Europi.

Problem je u ozbiljnom porastu u posljednje tri godine, vrlo je kompleksan i podrazumijeva suradnju znanstvene zajednice, pravobraniteljskih ureda, civilnog društva, policije, pravosuđa i svih zainteresiranih, uključujući teleoperatere i distributere sadržaja.

Žrtve kibernetičkog nasilja doživljavaju psihičku i fizičku devastaciju, sramoćenje u radnom i obiteljskom okruženju te u širem prostoru.

Rodno uvjetovano nasilje se iz stvarnog života prelijeva na internet.

Projekt će trajati tri godine, a cilj mu je stvaranje sigurnijeg online okruženja podizanjem svijesti na institucionalnoj i društvenoj razini, kao i unapređenje zakonodavnog i pravnog okvira za regulaciju kibernetičkog nasilja u Hrvatskoj, Španjolskoj i Portugalu.

Uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova u projektu sudjeluju portugalske i španjolske organizacije za ravnopravnost spolova i zaštitu ženskih prava.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova