x
x

Najava prosvjeda liječnika, 18. 3.

  14.02.2023.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske najavili su organizaciju prosvjeda za 18. ožujka 2023. godine na Markovu trgu u Zagrebu kako bi upozorili nadležno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske da što hitnije riješe njihove zahtjeve.

Najava prosvjeda liječnika, 18. 3.

Na tom sastanku s ministrom su dogovoreni rokovi za rješavanje zahtjeva liječnika, od kojih je jedino ispunjeno priznavanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu.

Rok za korekciju koeficijenata za liječnike (izjednačavanje specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10%) dogovoren je za kraj 2022. godine tj. da ti troškovi moraju biti planirani u prijedlogu proračuna za 2023. godinu. Oko donošenja Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika dogovoreno je da je rok njegovog donošenja završetak ovogodišnjeg proljetnog zasjedanja Sabora.

Uz navedeno, hrvatski liječnici zahtijevaju i usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima te ukidanje postojećih “robovlasničkih” ugovora za liječnike specijalizante.

Budući da Ministarstvo zdravstva i Vlada RH ignoriraju dana obećanja i rokove, krovne liječničke organizacije provele su anketu o budućim aktivnostima. Anketa je upućena na adrese više od 14 tisuća hrvatskih liječnica i liječnika, a njih 5.700 se odazvalo. Rezultati su pokazali da:

• 97% liječnika nezadovoljno je svojim radnopravnim statusom
• 94% liječnika podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti
• 73% liječnika podržava javni prosvjed kao jednu od ponuđenih aktivnosti
• 98% liječnika podržava donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika
• 92% liječnika podržava žurno izjednačavanje/podizanje koeficijenata za plaće tri skupine liječnika
• 23% anketiranih liječnika ima tzv. „robovlasničke“ ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plaće,
• a 93% liječnika podržava njihovo ukidanje.

Na temelju ovih rezultata, krovne liječničke organizacije odlučile su organizirati prosvjed hrvatskih liječnika za spas hrvatskog zdravstva od kolapsa te pozivaju sve liječnike, ali i ostale građane Republike Hrvatske da se odazovu i sudjeluju jer je ovaj prosvjed usmjeren na zaštitu opstanka hrvatskog zdravstva, interesa hrvatskih pacijenata i prava hrvatskih liječnika.