x
x

Importirani slučaj hepatitisa A iz Burkine Faso - prikaz bolesnice

  05.11.2022.

U radu objavljenom u Infektološko glasniku opisana je mlada bolesnica sa šećernom bolesti tipa I koja se zarazila virusom hepatitisa A (HAV) genotipa IB tijekom boravka u Burkini Faso. Prikaz bolesnice nedvojbeno potvrđuje važnost pridržavanja preporuka stručnih društava i nadležnih tijela o cijepljenju putnika.

Importirani slučaj hepatitisa A iz Burkine Faso - prikaz bolesnice

U epidemiološkoj anamnezi važno je istaknuti podatak o boravku u Zapadnoj Africi, u Burkini Faso, u gradu Ouagadougou. Tamo je boravila tijekom mjesec dana, kod sestre u kući s urednim sanitarnim prilikama. Konzumirala je uglavnom hranu pripremljenu kod kuće te vodu iz boce. Prije putovanja cijepljena je protiv žute groznice, no nije cijepljena protiv HAV te nije uzimala antimalaričnu profilaksu. S putovanja se vratila 26 dana prije početka simptoma.

Najučinkovitija profilaksa HAV infekcije je primjena cjepiva koje sadrži inaktivirani HAV antigen, a registrirano je za starije od 12 mjeseci života. Primovakcinacija se sastoji od dvije doze cjepiva od kojih se druga doza primjenjuje 6 do 12 mjeseci nakon prve. U imunokompetentnih odraslih osoba i djece serokonverzija se postiže kod gotovo svih cijepljenih, zaštita traje najmanje 20 godina, a kontraindicirano je samo ako postoji alergija na neku njegovu komponentu. Cijepljenje se preporučuje prije mogućeg izlaganja HAV-u, posebice u osoba koje putuju u endemske krajeve, MSM populaciji, korisnicima droga i onima koji boluju od kroničnih jetrenih bolesti. U Europi je cijepljenje protiv hepatitisa A obavezno jedino u Austriji u dječjoj dobi te u Češkoj u osoba starijih od 60 godina, a preporučeno svima u Grčkoj. U Belgiji, Cipru, Češkoj i Italiji cjepivo je preporučeno samo za rizične skupine, u endemskim područjima te u posebnim indikacijama.

Snježana Židovec Lepej, Ivana Grgić, Martina Vargović, Tomislava Skuhala