x
x

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju

  22.10.2022.

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju obilješava se od 1998. godine 22. listopada diljem svijeta. Ove godine Međunarodni dan svjesnosti o mucanju obilježava se pod motom ”Nek se vidi! Nek se čuje! – prikazivanje i normaliziranje mucanja u javnosti”. U Hrvatskoj ga obilježavamo u Rijeci i Zagrebu obasjavanjem gradskih simbola tirkiznom bojom.

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju

Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tijek govora prekinut čestim ponavljanjem ili produljivanjem govornih zvukova, slogova ili riječi, ili osoba ne može početi izgovarati riječ. Određene situacije kao što su govor pred više ljudi ili telefonski razgovar mogu pogoršati mucanje.

Da bismo olakšali govor osobe koja muca, trebamo smanjiti broj pitanja, pokazati interes, ne izbjegavati kontakt očima i osobu koja muca ne prekidati niti požurivati.

Mucanje se najčešće javlja u predškolskoj dobi te pet posto sve djece prolazi kroz razdoblje mucanja u trajanju od najmanje šest mjeseci. Do kasnog djetinjstva kod tri četvrtine djece mucanje će se povući, kod neke djece uz pravovremeno savjetovanje roditelja i odgojitelja (indirektna logopedska terapija) može doći do spontanog oporavka, a kod neke djece je potrebna direktna logopedska terapija. Kod jedan posto djece mucanje ostaje dugotrajni problem.

Poznato je da se mucanje javlja tri do četiri puta češće kod muškog spola, iako je kod djece omjer 2:1.

Na svijetu muca jedan posto odraslih, odnosno 70 milijuna ljudi, a najbolja prevencija je, kažu, rana logopedska intervencija.

Dizalice na Molo Longu, u Rijeci poznate ”riječke žirafe”, u noći s petka na subotu zasvijetlit će u tirkiznoj boji, koja je zaštitni znak toga dana, a u Zagrebu će u subotu, 22. listopada navečer Grad Zagreb prigodno osvijetliti Meštrovićev paviljon tirkiznom bojom. Ovime se simbolično povezuju Rijeka i Zagreb, dva grada i dva sveučilišta na kojima se školuju budući logopedi, stručnjaci koji će pomagati i ljudima koji mucaju.

Izvor: UNIRI