x
x

Kina i Indija odobrile mukozna cjepiva protiv COVID-a

  10.09.2022.

Kina i Indija odobrile su cjepiva protiv COVID-19 koja se mogu primijeniti kroz nos ili usta, za što se znanstvenici nadaju da će promijeniti situaciju u pandemiji. Ova odobrenja potvrđuju potrebu za mukoznim cjepivima. Mukozna cjepiva razvijena su i za druge bolesti, uključujući gripu, dječju paralizu i koleru. Većina cjepiva se uzima oralno, a jedno od cjepiva protiv gripe daje se nazalno.

Kina i Indija odobrile mukozna cjepiva protiv COVID-a

Nova cjepiva ciljano djeluju na sluznice u nosu, ustima i plućima kako bi pokrenula imunološki odgovor na mjestima gdje koronavirus ulazi u tijelo. Ideja je da cjepiva za sluznicu spriječe blage slučajeve i blokiraju prijenos na druge, što postojeće injekcije ne mogu učiniti.

Uz odobrenja u Kini i Indiji, sada u svijetu postoje četiri nazalna cjepiva protiv koronavirusa. Iran i Rusija također su odobrili mukozna cjepiva. Sveukupno, u svijetu se razvija više od 100 sličnih cjepiva, s oko 20 u kliničkim ispitivanjima na ljudima. Metode cijepljenja uključuju aerosole, kapi, pilule i sprejeve.

Novo kinesko cjepivo, koje je razvila tvrtka CanSino Biologics, koristi se na način da raspršivač pretvara tekuće cjepivo u aerosolni sprej koji se može udisati. Odobren je i sprej za nos kao dodatna doza.

Novo indijsko cjepivo, koje je razvio Bharat Biotech, daje se u obliku kapi u nos. Cjepivo bi trebalo biti primarna serija s dvije doze, a ne docjepljivanje. Sprej za nos mogao bi biti opcija za ljude koji još nisu cijepljeni, iako se tvrtka također nada da će cjepivo biti odobreno za korištenje kao booster doza.

Obje su tvrtke stvorile cjepiva za "virusne vektore", koja koriste adenovirus za isporuku genetskog materijala koronavirusa u stanice kako bi izazvali imunološki odgovor. Podatci iz kliničkih ispitivanja faze III nisu objavljeni. Malo je podataka dostupno za nazalna cjepiva u Iranu i Rusiji.

Izvor: Nature