x
x

PUBMET2022

  11.09.2022.

Deveta međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2022 nastavlja niz vrlo uspješnih konferencija o znanstvenoj komunikaciji. Konferencija će se održati od 14. do 16. rujna 2022. godine na Sveučilištu u Zadru pod pokroviteljstvom OPERAS konzorcija, OpenAIRE-a, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe. Organizatori konferencije su Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci i Institut Ruđer Bošković.

PUBMET2022

Ovogodišnja PUBMET2022 konferencija donosi nam niz pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, panel diskusija, postera i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i informiranog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja.

Teme ovogodišnje konferencije su: redizajn otvorenog pristupa, kako postići veću učinkovitost i djelotvornost u znanstvenoj komunikaciji, pravednost otvorene znanosti, potencijali javnog angažmana u znanosti, vrednovanje kvalitete istraživačkog procesa, rezultata istraživanja i različitih načina objavljivanja.

Pierre Mouniere (EHESS, OpenEdition, OPERAS, DOAB, Francuska) i Gunnar Sivertsen (NIFU, Norveška), vrsni stručnjaci u području istraživanja znanstvene komunikacije, iznijet će na početku konferencije svoje viđenje promjena u znanstvenom izdavaštvu koje je donio otvoreni pristup, kao i potrebu mijenjanja načina na koji ga ostvarujemo. Juan Pablo Alperin (Scholarly Communications Lab, Sveučilište Simon Fraser, Kanada) diskutirat će o ulozi softvera otvorenog koda u povećanju učinkovitosti u znanstvenoj komunikaciji.

Rezultate istraživanja prisutnih prijetnji ostvarivanja jednakosti u implementaciji otvorene znanosti predstavit će nam Thomas Klebel iz Know-Centra, Austrija.  Drugi dan PUBMET2022 konferencije otvorit će Dóra Gaálné Kalydy (Mađarska akademija znanosti, Mađarska) prezentirajući mogućnosti suradnje znanstvenika i javnosti i koristi koje mogu proizaći iz takve suradnje. Jedan od osnovnih ciljeva znanosti je pozitivan utjecaj na društvo i boljitak života građana, a uključivanje javnosti u znanstvena istraživanja svakako može u tome pomoći.

Charlotte Wien (Sveučilište Južna Danska, Danska) će u svom izlaganju sukobiti elitističku u samodostatnu kulturu znanstvenika, koju sustavno potiču važeći kriteriji napredovanja, s vrijednostima koje potiče otvorena znanost, a to su dijeljenje rezultata istraživanja, znanost za javnost, promocija znanosti kroz prezentacije, intervjue, izložbe i popularno-znanstvene radove te društveni angažman.

Konferenciju će zaključiti panel rasprava „Medijska vidljivost kao pokretač znanstvenog i društvenog utjecaja“ na kojoj će se raspravljati o perspektivama utemeljenim na povjerenju, transparentnosti i etici u komunikaciji između znanstvenika i novinara. U diskusiji će sudjelovati medijski stručnjak, novinari i znanstvenici, a analizirat će se potencijalne aktivnosti i izazovi za medijsku vidljivost znanosti, uloga znanstvenika u javnom komuniciranju i utjecaj njihovog ugleda na ukupnu sliku znanosti u široj javnosti.

Niz kratkih izlaganja i postera predstavit će inicijative i projekte otvorene znanosti te rezultate istraživanja otvorenog pristupa i otvorene znanosti u različitim državama, akademskim zajednicama i ustanovama i na taj način obogatiti zanimljiv program ovogodišnje PUBMET2022 konferencije. Svaka sesija završit će diskusijom poticanom od više od 150 sudionika iz 20 zemalja.

Kao i prethodnih godina, u sklopu konferencije održat će se niz praktičnih radionica iz područja znanstvene komunikacije.