x
x

Svjetski dan hepatitisa, 28. srpnja

  28.07.2023.

Svjetski dan borbe protiv hepatitisa obilježava se 28. srpnja, a ovaj je datum odabran u čast rođenja profesora Barucha S. Blumberga, američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje virusa hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu.

Svjetski dan hepatitisa, 28. srpnja

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa je podizanje svijesti o javnozdravstvenom značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C. Virusni hepatitis je akutna ili kronična zarazna upalna bolest jetre uzrokovana virusima A, B, C, D i E. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO, 2020.), u svijetu je oko 325 milijuna oboljelih od kroničnog hepatitisa B ili C (257 milijuna oboljelih od kroničnog hepatitisa B, a oko 71 milijun od kroničnog hepatitisa C). Kronični hepatitisi C i B glavni su uzrok nastanka ciroze i karcinoma jetre te najčešći razlog za transplantaciju jetre u Europi. Komplikacije virusnih hepatitisa B i C godišnje uzrokuju smrt više od 1,1 milijun ljudi u svijetu, što je više od broja smrti uzrokovanih virusom HIV/AIDS-a (aproksimativno jedan milijun). SZO ima za cilj do 2030. godine eliminirati virusne hepatitise kao javnozdravstvenu prijetnju te smanjiti broj novih infekcija za 90%, a smrtnost za 65%.

Hrvatski je sabor 2009. godine usvojio Rezoluciju o borbi protiv virusnih hepatitisa. Prevencija virusnog hepatitisa u Republici Hrvatskoj uključuje edukaciju o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv hepatitisa B i A, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite, sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, nadzor nad invazivnim kozmetičkim zahvatima (piercing, tetoviranje), prevenciju u populaciji korisnika droga (programi smanjenja štete). Kada govorimo o korisnicima droga, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti svim svojim korisnicima usluga pruža mogućnost testiranja na HCV (brzim testovima iz sline). Također, provodi psihoedukaciju o načinima prijenosa, simptomima i liječenju, potiče na cijepljenje (HBV, HAV), motivira na daljnju obradu i liječenje, te pruža kontinuiranu podršku tijekom samog liječenja.