x
x

Dogovor obiteljskih liječnika i MUP-a

  14.07.2022.

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) je potvrđeno kako je došlo do dogovora s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te se zbog privremenih bolesti pacijentima neće oduzimati vozačka već će ih liječnici upozoriti na opasnost.

Dogovor obiteljskih liječnika i MUP-a
Svaki pacijent vozač preuzima odgovornost za svoje ponašanje u bolesti nakon što ih liječnici pri pregledupacijenta upozore da nije uputno voziti u nekom njihovom zdravstvenom stanju i koliko dugo.

MUP se složio s time kako je bolje rješenje da liječnici pri pregledu pacijenta upozore da nije uputno voziti u nekom njihovom zdravstvenom stanju i koliko dugo te to zabilježe u medicinsku dokumentaciju, a da tu obavijest ne šalju policiji automatski.

Tako svaki pacijent vozač preuzima odgovornost za svoje ponašanje u bolesti.

Svi liječnici koji su pacijenta pregledali ili liječili pacijenta neće morati prijavljivati za privremena stanja poput alergija, išijasa, kostobolje, stresa, no obaveza prijave ostaje za trajna stanja.

U tim slučajevima, šalje se obavijest policiji da je došlo do promjene zdravstvenog stanja, a zatim MUP poziva vozača da se u roku od 14 dana javi na medicinu rada na vještačenje.

Sva ta stanja bit će definirana pravilnicima.

KoHOM