x
x

KoHOM upozorava na poteškoće s vozačkim dozvolama

  07.06.2022.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorava kako bi predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama velik broj hrvatskih građana mogao ostati bez vozačke dozvole.

KoHOM upozorava na poteškoće s vozačkim dozvolama

Prema prijedlogu, o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali bi obiteljski liječnici koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju lijekova svojih pacijenata te bi bili dužni prijaviti policiji ako su ugrožene vozačke sposobnosti.

Iz KoHOM-a upozoravaju kako će to u tešku situaciju dovesti oko 2500 obiteljskih liječnika i desetke tisuća pacijenata koji će ostati bez vozačke dozvole čime se može ugroziti i funkcioniranje prijevoza, hitnih službi i opskrbe.

Dodaju i kako resorno ministarstvo nije definiralo koja bi to bila zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom, a ne spominje se ni donošenje pravilnika koji bi definirao stanja u kojima se pacijentu treba oduzeti vozačka dozvola.

Zakonski će se sva odgovornost prebaciti na liječnike kojima se propisuje kazna od pet do deset tisuća kuna ukoliko ne prijave pacijente MUP-u.

KoHOM će preporučiti liječnicima da prijavljuju zabranu vožnje za sva zdravstvena stanja za koja procijene da bi mogla potpasti pod tu kategoriju, kao i u slučajevima korištenja određenih lijekova.

KoHOM