x
x

Što je Elsa-Fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller ljekarnik i investitor

  07.06.2022.

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na predstavljanje knjige: Što je Elsa-Fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller ljekarnik i investitor, autorica Stelle Fatović-Ferenčić i Jasenke Ferber Bogdan koje će se održati u utorak 7. lipnja 2022. u 19 sati u Auditoriju Židovske općine u Palmotićevoj ulici 16.

Što je Elsa-Fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller ljekarnik i investitor
Prihod od prodaje knjige bit će upućen kao pomoć Ukrajini.

Uz autorice, knjigu će nam predstaviti Mario Harapin u ime nakladnika Salvus d.o.o., recenzentice Vlatka Filipčić Maligec i doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša te Marta Zdenković u ime obitelji.

U knjizi se dokumentiraju i opisuju početci proizvodnje ovoga ljekarničkog specijaliteta u Donjoj Stubici, početci razvoja farmaceutske industrije u Hrvatskoj te doprinos Židova razvitku industrije i farmacije u Hrvatskoj.

Također se želi naglasiti povezanost Hrvatske i Ukrajine te potpora Ukrajini. Obje zemlje su prošle ili prolaze u svojoj novijoj povijesti kroz teške trenutke rata i stradanja kako bi postale ili ostale neovisne i slobodne države.

Uz tu dodirnu točku u povijesti Ukrajine i Hrvatske postoje brojne poveznice, koje su dijelom još slabo poznate ili neotkrivene. Bivša zajednička država Austro-Ugarska Monarhija stvarala je taj prostorni i ekonomski okvir, dok se danas ta povezanost nastoji postići pridruživanjem i postojanjem slobodnih država u Europskoj uniji.

Jedna od osoba koja nas je povezivala bio je Ukrajinac Eugen Viktor Feller koji krajem 19. stoljeća odlazi iz Lavova, tada u austrougarskoj provinciji Galiciji, dolazi u Hrvatsku i na samom početku 20. stoljeća gradi prvu tvornicu ljekarničkog specijaliteta u Hrvatskoj. Njegovi farmaceutski proizvodi kroz nekoliko desetljeća postaju svjetski poznati i popularni te zbog svojega poslovnog uspjeha Feller postaje vrlo značajna osoba, kako u izgradnji i formiranju modernog grada Zagreba, tako i u početcima izgradnje farmaceutske industrije u Hrvatskoj.

Knjigu je vrsno dizajnirao i pripremio za tisak studio Bachrach & Krištofić, financirana je sredstvima tvrtke Salvus d.o.o. i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a tiskana je u tiskari Arkuš d.o.o. u Donjoj Stubici.

Još jednom Vas najsrdačnije pozivamo da sudjelujete u predstavljanju ove knjige. Prihod od prodaje knjige bit će upućen kao pomoć Ukrajini.