x
x

Liječničke novine br. 209

  23.05.2022.

Uvodnik predsjednika HLK-a dr.sc. Krešimira Luetića „(Ne)prihvatljivost priziva savjesti“ u svibanjskom broju Liječničkih novina bavi se temom koja je izazvala veliko zanimanje javnosti te potaknula polemike, oprečna mišljenja, svjetonazorske i političke rasprave u hrvatskom društvu.

Liječničke novine br. 209

Iako priziv savjesti proizlazi iz prava na slobodu savjesti i time je zajamčen međunarodnim pravnim dokumentima i hrvatskim propisima, liječnici koji su izrazili priziv savjesti prozivaju se u javnosti, ispadaju krivci, bivaju etiketirani. A zbog čega to? Samo zbog toga što su se drznuli koristiti zakonski dozvoljen institut.

Uvodnik glavne urednice Liječničkih novina prof. Lade Zibar „Profesionalizam“ osvrće se na temu ovoga broja, a to je Europski specijalistički ispit UEMS-a, koji je oznaka izvrsnosti u struci u Europi i svijetu. Hrvatski sustav sada prepoznatljivije nudi specijalistički ispit UEMS-a kao mogućnost koja zamjenjuje hrvatski specijalistički ispit. Hoćemo li to koristiti? Donose li nam sadržaji tih ispita veću širinu unutar onoga što smatramo profesionalnim?

U temi broja Europski specijalistički ispit UEMS-a te donose se iskustva hrvatskih liječnika koji su položili ovaj ispit. Sukladno hrvatskim propisima, liječniku s položenim specijalističkim ispitom UEMS-a priznaje se naziv specijalista određene grane. Uz to, sa svrhom promoviranja i poticanja kandidata, specijalizanata i mladih specijalista na pristupanje i polaganje tog ispita te informiranje mentora i svih drugih uključenih u proces specijalističkog usavršavanja, Radna skupina Nacionalnog povjerenstva za specijalističko usavršavanje doktora medicine predvođena prof.dr.sc. Nadom Čikeš i prof.dr.sc. Vesnom Kušec napisala je elaborat o Europskom specijalističkom ispitu UEMS-a koji je u travnju ove godine usvojen u Ministarstvu zdravstva kao ključni dokument u izradi standarda specijalističkog usavršavanja doktora medicine.