x
x

Svjetski dan glasa - 11.4.

  11.04.2022.

Svake se godine 16. travnja obilježava Svjetski dan glasa. Smanjenje glasovnih mogućnosti može znatno utjecati na učinkovitost i jasnoću govora i dovesti do teškoća, a ponekad može smanjiti ili čak ugroziti i radnu sposobnost.

Svjetski dan glasa - 11.4.

Svake se godine 16. travnja obilježava Svjetski dan glasa (Word Voice Day, WVD) s ciljem osvještavanja važnosti pravilnog vokalnog ponašanja u svakodnevnom životu čovjeka. Svjetskim danom glasa podižemo svjesnost društva o prevenciji, liječenju i vokalnoj terapiji poremećaja glasa te ističemo nužnost provedbe interdisciplinarnih znanstveno-istraživačkih aktivnosti s ciljem kontinuiranog prikupljanja novih spoznaja o glasu i vokalnoj patologiji.

Smanjenje glasovnih mogućnosti može znatno utjecati na učinkovitost i jasnoću govora i dovesti do teškoća, a ponekad može smanjiti ili čak ugroziti i radnu sposobnost. Važno je da ne zapuštate svoj glas, već da se pravovremeno javite liječniku otorinolaringologu – fonijatru, koji će utvrditi uzrok nastanka  promuklosti i uputiti vas logopedu. Pohađanjem logopedske terapije možete jednostavnim postupcima brzo naučiti kako uspostaviti pravilnu fonaciju bez napora, boli i promuklosti.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Studij logopedije Sveučilišta u Rijeci obilježavaju Svjetski dan glasa u ponedjeljak, 11. travnja 2022. znanstveno-stručnim simpozijem koji će se održati s početkom u 14 sati u online okruženju putem Zoom platforme.

Izvor: KBC Rijeka