x
x

Najava izgradnje Istraživačkog medicinskog centra Split

  11.02.2022.

U KBC Split je predstavljen projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja budućeg Istraživačkog medicinskog centra Split (IMCS).

Najava izgradnje Istraživačkog medicinskog centra Split

IMCS će se graditi na južnoj strani sadašnje bolnice na Križinama te zajedno s opremom stajati više od 80 milijuna eura.

Vrijednost izrade idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja nešto je manja od osam milijuna kuna, a gotovo cijeli iznos pokriven je potporom EU.

U toj fazi projekta pripremit će se potrebna dokumentacija za gradnju i opremanje IMCS- a, a uz KBC Split u fazi realizacije projekta, točnije gradnje i opremanja centra koji će imati osam organizacijskih laboratorija projektni partner je Medicinski fakultet Split.

Očekuje se da će IMCS imati laboratorij za humanu genetiku (HUGE), za biologiju stanica i tkiva (BeST), za bioinformatiku, analizu podataka i statistiku (BASe), za srčano-žilnu medicinu i medicinu životnog stila (SrŽ), za tumore (Tum), za neurodegenerativne bolesti i neuroznanosti (NeuroD), za regenerativnu medicinu u rehabilitaciji (ReMRe), te za razvoj i vrednovanje novih alata, lijekova i postupaka u kliničkoj medicini (FutClin).

Cilj projekta je uspostava velike istraživačko inovacijske strukture koja će podići razinu kvalitete, opseg i relevantnost istraživačkih aktivnosti u području biomedicine i zdravstva, te omogućiti povezivanje u zajedničku paneuropsku mrežu.

Budući centar bi trebao objediniti znanstveno-istraživački i klinički rad Medicinskog fakulteta i KBC Split.

Izvor: KBC Split