x
x

Poziv na mjerenje gustoće kostiju u Zagrebu

  03.12.2021.

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, u suorganizaciji sa Hrvatskim društvom za osteoporozu provodi probir na gustoću kostiju u sklopu javnozdravstvene kampanje "Aktivno za zdravlje kostiju".

Poziv na mjerenje gustoće kostiju u Zagrebu

Stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina doživjeti osteoporotični prijelom te još jednom naglašavaju važnost prevencije i rane dijagnostike osteoporoze, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa kad je većina kroničnih bolesti stavljena u drugi plan.

U 2020. godini u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 111728 osoba s dijagnozom osteoporoze, a preko 90% dijagnosticiranih su žene.

Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini preminule su 652 osobe, 455 žena i 197 muškaraca.

Osteoporoza je veliki javnozdravstveni problem u svijetu i Republici Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti.

Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost.

Više od 60% prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem.

Akcija probira odvija se svakog ponedjeljka i srijede u prostoru Hrvatske udruge za osteoporozu, Kruge 44, a probiru je do sada pristupilo 140 osoba.

Akcija probira provodit će se do kraja godine, a zainteresirani građani se pozivaju da se predbilježe za pregled na broj telefona 091/2332723.