x
x

Kako danas liječimo aneurizmu abdominalne aorte?

  29.10.2021.

Od uvođenja endovaskularnog liječenja aneurizme abdominalne aorte (EVAR – engl. endovascular aneurysm repair) 1991. godine, broj zahvata u Sjedinjenim Državama dramatično se povećao, a u više od 80% slučajeva se radi o EVAR-u

Kako danas liječimo aneurizmu abdominalne aorte?

Koji su čimbenici rizika za nastanak aneurizme abdominalne aorte?

Predisponirajući čimbenici za nastanak aneurizme abdominalne aorte su starija dob, obiteljska anamneza, pušenje, hiperkolesterolemija i hipertenzija dok je kod šećerne bolesti zabilježen manji rizik.

Koji promjer se uzima kao prag za sanaciju aneurizme abdominalne aorte?

Randomizirana ispitivanja koja su uspoređivala preživljenje nakon kirurškog zahvata i pomno praćenje aneurizme abdominalne aorte veličine manje od 5,5 cm podržala su stajalište da ovaj promjer predstavlja odgovarajući prag za kirurški zahvat i da se kod manjih promjera uvede samo praćenje bolesnika.

Međutim ovaj promjer od 5,5 cm se odnosi na muškarce bijele rase tako da se kod žena kao granica za kirurški zahvat uzima promjer manji od 5 cm.

Što je bolje EVAR ili otvoreni kirurški zahvat?

Tri najveća randomizirana, kontrolirana ispitivanja provedena do danas u kojima su rezultati elektivnog otvorenog kirurškog zahvata uspoređeni s ishodima EVAR-a dala su dosljedne rezultate. Sva tri ispitivanja pokazala su da su 30-dnevni morbiditet i mortalitet bili značajno niži s EVAR-om u usporedbi s otvorenim kirurškim zahvatom (0,5 do 1,7% vs 3,0 do 4,7%). Međutim, prednost kratkoročnog preživljenja kod EVAR-a smanjuje se tijekom praćenja. Među pacijentima koji su preživjeli dulje od 2 do 3 godine, stope preživljenja povezane s ova dva postupka postaju slične i ostaju takve tijekom praćenja sljedeći 8 do 10 godina.

Stope ponovne intervencije nakon EVAR-a bile su više u odnosu na otvoreni kirurški popravak, ali većina naknadnih postupaka provedena je tehnikama temeljenim na kateterima. Tako su troškovi EVAR-a sveukupno bili viši u odnosu na operativni zahvat.

Što treba uzeti u obzir pri odabiru između EVAR-a i otvorenog kirurškog zahvata?

Izbor strategije popravka aneurizme abdominalne aorte trebao bi uključivati zajedničko donošenje odluka KAO i anatomske karakteristike samog bolesnika, procjenu operativnog rizika i spremnost bolesnika da se javlja na godišnji kontrolni pregled

Više smjernica preporučuje doživotno praćenje nakon EVAR-a kako bi se identificirale i ispravile komplikacije povezane s aortom ili drugim uređajem, kao što je stalni protok krvi unutar aneurizmatske vrećice (npr. endoleaks) ili rezidualno povećanje aortne vrećice. Postproceduralni slikovni nadzor imože ukazati na ozbiljne komplikacije i spriječiti smrt od rupture aneurizme. Snimanje često nakon EVAR-a u prvim mjesecima uključuje CT angiografiju, a zatim Color Doppler (duplex) jednom godišnje.

Ruptura aneurizme abdominalne aorte nakon EVAR-a dokumentirana je u 5,4% bolesnika. Nasuprot tome, nakon otvorenog kirurškog zahvata, cjeloživotno praćenje nije kritično zbog veće trajnosti i manje potrebe za ponovnom intervencijom. Nakon otvorenog popravka, većina vaskularnih kirurga prati pacijente sve dok se u potpunosti ne vrate na svoje preoperativno početno stanje. Nakon toga, pacijenti se obično pregledavaju samo ako se pojavi novi problem, budući da je puknuće nakon kirurškog zahvata iznimno rijetko.