x
x

Završena još jedna sezona I-MOVE projekta - učinkovitost cjepiva protiv gripe

  21.09.2021.

Mreža I -MOVE (Influenza – Monitoring Vaccine Effectiveness in Europe) ima za cilj mjerenje učinkovitosti cjepiva protiv gripe u Europi. Projekt je započeo 2007., a provodio je multicentrična i druga istraživanja od sezone gripe 2008–9.

Završena još jedna sezona I-MOVE projekta - učinkovitost cjepiva protiv gripe

Mrežu čini 29 partnera, uključujući ECDC, WHO-EURO, regionalne i nacionalne zavode za javno zdravstvo, bolnice, mala i srednja poduzeća i sveučilišta iz 15 država članica Europske unije. Mreža I-MOVE uključuje multicentrično istraživanje na razini primarne zdravstvene zaštite za mjerenje učinkovitosti cjepiva influence i multicentrično istraživanje provedeno na bolničkoj razini za mjerenje učinkovitosti cjepiva protiv teške gripe.

Ovo je šesta godina kako Hrvatska sudjeluje u mreži I-MOVE. Kao i prethodnih sezona, istraživanjem će koordinirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Odjel za epidemiologiju zaraznih bolesti u Zagrebu.

Projekt je podijeljen na I-MOVE hospital u kojem sudjeluju Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević i KBC Split, te I MOVE GP U kojem sudjeluju liječnici opće prakse u Hrvatskoj.

U dio studije liječnika opće prakse u Hrvatskoj uključit će se  pacijente oboljele od gripe iz pet gradova: Zagreba, Rijeke, Splita, Varaždina i Osijeka - 5 županija. 

Ukupan broj pacijenata koji se planiraju uključiti u studiju je 150, odnosno 30 pacijenata po županiji.