x
x

ESPEN: Praktične smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s COVID-19

  11.04.2020.

Kako navodi ekspertna skupina Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN), bolest COVID-19 zahvaća prvenstveno dišni sustav, ali se može pogoršati do multiorganskog zatajenja i završiti smrću. Akutne respiratorne komplikacije koje zahtijevaju liječenje u jedinicama intenzivnog liječenja (JIL) glavni su uzrok pobola i smrtnosti kod pacijenata sa infekcijom COVID-19.

ESPEN: Praktične smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s COVID-19

Pacijenti s najlošijim ishodima i većom smrtnošću su bolesnici s narušenim imunosnim sustavom, posebice starije dobi te polimorbidni, kao i pothranjeni bolesnici. Za bolesnike s infekcijom COVID-19 često je potreban produljeni boravak u JIL u svrhu stabilizacije, a to može izravno uzrokovati ili pogoršati malnutriciju, uz pridruženi gubitak skeletne mišićne mase i funkcije koji vode ka invaliditetu, smanjenoj kvaliteti života i dodatnom morbiditetu. Prevenciju, dijagnozu i liječenje malnutricije stoga treba rutinski uključiti u liječenje bolesnika s infekcijom COVID-19.

Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam izdalo je sažete smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s COVID-19 te predlaže 10 praktičnih preporuka. Praktične smjernice usmjerene su na bolesnike u JIL ili u slučaju starije dobi i polimorbiditeta, koji su neovisno povezani s malnutricijom i njezinim negativnim utjecajem na preživljavanje bolesnika.

ESPEN-ovo ekspertno mišljenje i praktične smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s infekcijom SARS-CoV-2 (pdf)  objavljene na www.vitamini.hr.

Prijevod smjernica na hrvatski jezik omogućilo je Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora
Prevele: prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender i doc. dr. sc. Tajana Pavić

Izvor: www.vitamini.hr