x
x

Farmakoepidemiološka tribina: „Liječenje dijabetičkog stopala“, 11. 3. 2020.

  24.02.2020.

Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za farmakoepidemiologiju ima čast pozvati Vas na farmakoepidemiološku tribinu "Lijekovi i..." s temom "Liječenje dijabetičkog stopala“, koja će se održati 11. ožujka 2020. godine (srijeda) s početkom u 13,00 sati u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Predavač je Anica Badanjak, dr. med. spec. internist – endokrinolog i dijabetolog.

Farmakoepidemiološka tribina: „Liječenje dijabetičkog stopala“, 11. 3. 2020.

Farmakoepidemiološku tribinu „Liječenje dijabetičkog stopala“ boduju Hrvatska liječnička komora, Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatska komora medicinskih sestara.

Dijabetičko stopalo je kronična komplikacija šećerne bolesti. Promjene koje se mogu pojaviti na stopalima kod osoba oboljelih od šećerne bolesti nastaju zbog oštećenja perifernih živaca (dijabetička polineuropatija) zbog koje osobe ne osjećaju bol pa se ozljede stopala ne primijete te zbog poremećaja cirkulacije u arterijama nogu što usporava proces zarastanja rana. Znakove dijabetičkog stopala barem jednom u životu ima 25% oboljelih od šećerne bolesti.

Simptomi koji upućuju na mogućnost nastanka dijabetičkog stopala su: hladna stopala i noge, žuljevi na stopalima, oticanje, bolovi u nogama, promjene u boji stopala, urasli nokti, rane koje duže vrijeme ne zacjeljuju te nedostatak ili gubitak dlaka na stopalu.

Jedna od najtežih komplikacija dijabetičkog stopala je dijabetički ulkus. Rane su odlična podloga za rast bakterija te nastanak infekcije. Posebna opasnost su bakterije koje su rezistentne na antibiotike, u tom slučaju može doći do širenja infekcije u dublje slojeve stopala, ali i do prodora bakterija u krv te može nastati sepsa.

Liječenje dijabetičkog stopala je dugotrajan i složen proces u koji je uključeno više liječnika specijalista: dijabetolog, angiolog, vaskularni kirurg, mikrobiolog, radiolog i ortoped.