x
x

Splitsko-dalmatinska županija: Projekt resocijalizacije ovisnika o drogama

  20.11.2019.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, Splitsko-dalmatinske županije održana je 12. studenoga 2019. “Regionalna edukacija o Projektu resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu, te ovisnika koji su u izvanbolničkom tretmanu i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja za područje Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije”.

Splitsko-dalmatinska županija: Projekt resocijalizacije ovisnika o drogama

Nakon što su ključni dionici u provedbi Projekta na nacionalnoj i lokalnoj razini održali  predavanja u kojima su prikazali ključne rezultate i izazove u provedbi Projekta, održana je rasprava u kojoj je istaknuto nekoliko ključnih problema i izazova s kojima se susreću provoditelj Projekta na lokalnoj razini. To je prije svega problem motivacije liječenih ovisnika, važnost brze reakcije kada se ovisnik odluči za školovanje (brzo gube motivaciju), problem stigmatizacije zbog čega ovisnici često ne otkrivaju da su bili u tretmanu zbog problema ovisnosti te problem nedostatka informacija i nedovoljne međusektorske suradnje. Uočena je potreba za kraćim sufinanciranjem (3 ili 6 mjeseci) zbog fluktuacije na tržištu rada ili uvođenje „vaučera“.

Opći zaključak je bio da bi bilo potrebno na lokalnoj razini češće organizirati ovakve edukacije te osnovati lokalne timove za resocijalizaciju u koje će biti uključeni predstavnici svih institucija koje se na lokalnoj razini bave provedbom Projekta, kao i pojačano raditi na smanjenju stigmatizacije prema ovisnicima kako kod poslodavaca tako i u javnosti općenito.

Neke prezentacije možete pronaći na stranicama HZJZ-a.