x
x

Okrugli stol: „Informirani pristanak – Znam zašto sam ovdje!“

  04.11.2019.

U organizaciji pučke pravobraniteljice Lore Vidović, u ponedjeljak 4. studenog 2019. godine u prostorima Ureda pučke pravobraniteljice, održat će se okrugli stol pod nazivom „Informirani pristanak – Znam zašto sam ovdje!“ na kojem će se govoriti o izazovima u zaštiti prava pacijenata s duševnim smetnjama prilikom njihove hospitalizacije..

Okrugli stol: „Informirani pristanak – Znam zašto sam ovdje!“

Iako dobrovoljna, hospitalizacija kada pacijent u potpunosti ne razumije gdje se i zašto nalazi, koja su njegova prava, razloge i svrhu liječenja, kao i smještaj na zaključanim odjelima koje ne mogu napuštati niti zbog odlaska u šetnju, predstavlja kršenje njihovih prava. Osim toga, prema osobama na dobrovoljnom smještaju u psihijatrijskim ustanovama često se nakon prijma i potpisivanja pristanka primjenjuju i mjere sputavanja, iako je to predviđeno samo kada zbog njihovog ponašanja postoji mogućnost izravnog ugrožavanja vlastitog ili tuđeg života, odnosno zdravlja.

Upravo obaviješteni bolesnik i njegov pristanak te dobrovoljno prihvaćanje suradnje tijekom liječenja uz potpuno razumijevanje, kao i briga za najbolji interes pacijenta i minimalno ograničenje, predstavljaju način kako zaštititi ljudska prava osoba s duševnim smetnjama u situacijama dobrovoljne hospitalizacije.

Raspravu o ovoj temi otvorit će pučka pravobraniteljica Lora Vidović, a u nastavku će govoriti i prof. dr. sc. Vili Beroš, pomoćnik ministra u Ministarstvu zdravstva, Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić, voditeljica Referentnog centra za psihosocijalnu rehabilitaciju KP Vrapče te predsjednica Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju HLZ-a, doc. dr. sc. Sunčana Roksandić Vidlička s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kristina Jandrić iz Udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja „Svitanje“ te Vlatka Ročić Petak i Ksenija Kapelj iz Udruge „Ludruga“, uz moderiranje zamjenice pučke pravobraniteljice Maje Kević.

Nakon toga, ugledni sudionici iz područja zdravstva, prava, institucija za zaštitu ljudskih prava i civilnog društva, govorit će i o iskustvima iz prakse te mogućnostima unaprjeđenja suradnje, kako bi se položaj ove iznimno ranjive društvene skupine, poboljšao.

OKRUGLI STOL

Informirani pristanak: Znam zašto sam ovdje!

4. studenog 2019., 10:00 – 13:00 sati

10:00 – 10:15 Uvodno obraćanje: Lora Vidović, pučka pravobraniteljica

10:15 – 11:30 Izazovi u zaštiti osoba s duševnim smetnjama:

  • prof. dr. sc. Vili Beroš, pomoćnik ministra, Ministarstvo zdravstva
  • Mira Pekeč – Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom
  • prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić, voditeljica Referentnog centra za
  • psihosocijalnu rehabilitaciju KP Vrapče, predsjednica HDKP-a, HLZ
  •  doc. dr. sc. Sunčana Roksandić Vidlička, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Kristina Jandrić, Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog  zdravlja „Svitanje“
  • Vlatka Ročić Petak i Ksenija Kapelj, Udruga „Ludruga“
  • 11:30 – 12:50 Rasprava
  • 12:50 – 13:00 Završna riječ: Lora Vidović, pučka pravobraniteljica

Moderatorica: Maja Kević, zamjenica pučke pravobraniteljice

Ured pučke pravobraniteljice, dvorana 3. kat

Trg hrvatskih velikana 6, Zagreb

Izvor: www.ombudsman.hr