x
x

KBC Sestre milosrdnice: nova angiosala za intervencijske radiološke procedure

  30.10.2019.

U utorak, na Svjetski dan moždanog udara u KBC Sestre milosrdnice otvorena je nova angiosala, s tehnološki najnaprednijim uređajem za liječenje moždanog udara koji je nabavljen sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

KBC Sestre milosrdnice:  nova angiosala za intervencijske radiološke procedure

Uređaj ARTIS Zee Biplane, jedan je od pet takvih uređaja nabavljenih EU sredstvima, ukupne vrijednosti od 172 milijuna kuna.

Oni su dio mreže intervencijske neuroradiologije, s ciljem da se u što kraćem roku kod osoba s akutnim moždanim udarom izvadi ugrušak iz mozga i time smanje posljedice bolesti i povećaju šanse za oporavak.

Ovaj uređaj omogućava da se pacijent, koji je uslijed moždanog udara došao nepokretan, bez mogućnosti govora ili svijesti, vrati u normalan život.

Ukupna vrijednost pet angiosala je 172 milijuna kuna, a Hrvatska je dosad iz EU fondova ugovorila više od 1,7 milijardi kuna radova i opreme za bolnice i domove zdravlja.

Na Odjelu za neuroradiologiju i neurointervencije KBC Sestre milosrdnice u zadnje je tri godine učinjeno više od 450 neurointervencijskih zahvata i dvostruko više angiografskih zahvata pacijentima iz cijele Hrvatske.