x
x

Blokatori TNF-alfa ne povećavaju rizik od infekcija u djece s IBD-om

  Marija Škrlec, mag. pharm

  20.09.2019.

Liječenje TNF-alfa blokatorima nije povezana s povećanim rizikom od ozbiljne infekcije u djece s upalnom bolesti crijeva (engl. inflammatory bowel disease, IBD)

Blokatori TNF-alfa ne povećavaju rizik od infekcija u djece s IBD-om
Rezultat je neočekivan budući da su prethodna istraživanja na odraslima pokazla porast rizika za 40-70% nakon terapije TNF-alfa blokatorima.

Istraživači su upotrijebili podatke iz nacionalnih registara u Danskoj kako bi ispitali postoji li povezanost između upotrebe blokatoria TNF-alfa (tumor nekrotizirajući faktor alfa) i rizika od ozbiljne infekcije u djece s IBD-om. Oni su definirali ozbiljnu infekciju kao prijem pacijenta u bolnicu s bilo kojom infekcijom.

Među 2817 djece s IBD-om (618 liječenih TNF-alfa  blokatorima i 2925 liječenih bez TNF-alfa bloatora), učestalost ozbiljnih infekcija na 1000 pacijent-godina nije se značajno razlikovala između bolesnika koji su uzimali TNF-alfa  blokatorie (54,6) i onih koji nisu (45,7).

Zaključno, nije bilo povezanosti između primjene TNF-alfa blokatora i rizika od ozbiljnih infekcija na bilo kojem od pet procijenjenih specifičnih mjesta (respiratorni trakt, gastrointestinalni trakt, mokraćni trakt, koža i potkožno tkivo te druge infekcije).

Potrebna su veća i detaljnija istraživanja te proširenje definicije ozilljne infekcije da bi se potvrdile i razjasnile potencijalne razlike u riziku između djece i odraslih.