x
x

Koristi i štete estrogenske terapije u menopauzi

  Marija Škrlec, mag. pharm

  12.09.2019.

Nedavna studija pokazuje da se estrogenskom terapijom u menopauzi značajno smanjuje rizik od smrtnosti bez štetnih nuspojava kod žena u 50-im godinama koje su imale histerektomiju i uklonile jajnike.

Koristi i štete estrogenske terapije u menopauzi
Randomizirano dvostruko slijepo istraživanje pratilo je 9939 žena u dobi od 50 do 79 godina, prosječno po 18 godina.

Međutim, smanjenje smrtnosti pri primjeni konjugiranih estrogena nije zapaženo u žena koje su započele terapiju u 60-ima ili 70-ima, bez obzira na to jesu li su im jajnici uklonjeni ili ne.

Mlađe žene, između 50 i 59 godina, koje su podvrgnute histerektomiji i uklanjanju jajnika, a primale su estrogensku terapiju pokazale su statistički značajno smanjenje smrtnosti od svih uzroka za 32%. U onih koje nisu uklonile jajnike, nije došlo do smanjenja.

Žene kojima su uklonjene maternica i jajnici trebaju u razgovoru s liječnikom  razmotriti terapiju estrogenom u vrijeme menopauze zbog koristi - ne samo za borbu protiv valova vrućine i noćnog znojenja, već i potencijalno za smanjenje rizika od srčanih bolesti i smrti.

S druge strane, u žena koje su starije od 70 godina i kojima su uklonjene maternice i jajnici, uočen je povećan rizik zbog uzimanja estrogena, što se podudara s rezultatima prethodnih analiza.

Zaključno, dob i vrijeme su vrlo važni pri savjetovanju žena o hormonskoj terapiji.