x
x

Odobren bremelanotid za smanjen libido u žena

  Marija Škrlec, mag. pharm

  13.08.2019.

FDA je odobrila bremelanotid za liječenje žena u predmenopauzi sa stečenim generaliziranim poremećajem hipoaktivne seksualne želje.

Odobren bremelanotid za smanjen libido u žena

Ispitivanje je provedeno na 1200 žena. Ispitanice koje su koristile bremelanotid - ubrizgan pod kožu trbuha ili bedra najmanje 45 minuta prije seksualne aktivnosti - imale su poboljšane rezultate spolne želje u usporedbi s pacijenticama koje su uzimale placebo (25% prema 17%).

FDA napominje da pacijentice ne bi trebale koristiti više od jedne doze dnevno ili osam doza mjesečno. A ako u 8 tjedana ne primijete nikakvo poboljšanje seksualnog nagona, trebale bi prekinuti liječenje. 

Otprilike je 40% pacijentica iskusilo mučninu, često nakon primjene prve injekcije. Oko 1% doživjelo je tamnjenje desni i kože (bremelanotid aktivira receptore melanokortina koji su široko rasprostranjeni u mozgu). Lijek je također povezan s povišenim krvnim tlakom koji se obično normalizira u roku od 12 sati, tako da se ne smije primjenjivati ​​u bolesnica s nekontroliranom hipertenzijom ili kardiovaskularnim bolestima, niti u bolesnica s rizikom za kardiovaskularne bolesti. Također je kontraindiciran u bolesnica koje uzimaju oralni naltrekson zbog poremećaja upotrebe opioida ili alkohola.

Lijek je odobren u lipnju ove godine, a na tržištu bi se trebao naći od rujna.

Izvor: FDA

VEZANI SADRŽAJ