x
x

Treba li intenzivno kontrolirati glukozu u bolesnika s moždanim udarom?

  25.07.2019.

Intenzivna kontrola glukoze ne daje bolje rezultate od standardne rutinske kontrole u bolesnika s ishemijskim moždanim udarom i hiperglikemijom, objavljeno je u časopisu JAMA.

Treba li intenzivno kontrolirati glukozu u bolesnika s moždanim udarom?

Gotovo 1200 pacijenata s akutnim ishemijskim moždanim udarom i hiperglikemijom (razina glukoze iznad 6,1 mmol/L s dijabetesom tipa 2, ili iznad 8,3 mmol/L bez dijabetesa) randomizirano je u dvije skupine kako bi imali ili intenzivnu (ispitivana skupina) ili standardnu kontrolu (kontrolna skupina) glukoze u roku od 72 sata. Ispitivana skupina primala je kontinuirani iv. inzulin za održavanje razine glukoze u krvi od 4,4 do 7,2 mmol/L. Kontrolna skupina primala je supkutani inzulin svakih 6 sati da bi se održale razine između 4,4 i 9,9 mmol/L. Udio pacijenata s povoljnim ishodom nakon preboljelog ishemijskog moždanog udara i hiperglikemijom u 90 dana nije se značajno razlikovao između dviju skupina, i iznosio je oko 21%. Teška hipoglikemija pojavila se u 2,6% bolesnika u kontrolnoj skupini i niti u jednog u ispitivanoj skupini.

Autori su zaključili da rezultati njihovog istraživanja ne podržavaju intenzivnu kontrolu glukoze u bolesnika s ishemijskim moždanim udarom i hiperglikemijom.