x
x

Održana tribina: To nisu samo ženske stvari

  08.05.2019.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU je uz podršku Hrvatskog društva za ginekološku onkologiju, Hrvatskog onkološkog društva, Hrvatskog društva za internističku onkologiju i Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, organizirala 8. svibnja u Hrvatskom Novinarskom domu javnu tribinu „To nisu samo ženske stvari“ povodom Svjetskog dana protiv raka jajnika.

Održana tribina: To nisu samo ženske stvari
Upravo danas, ESMO je objavio nove Kliničke smjernice za liječenje raka jajnika koje obuhvaćaju najnovije spoznaje i preporuke važne u liječenju.

Tribinu je otvorila predstavnica bolesnica Ronalda Kovačević koju su toplo pozdravili svi prisutni. Na otvorenju su se sudionicima obratili predsjednica SVE za NJU dr. Almenka Balenović i predstavnica pokrovitelja zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo prof. Mirela Šentija Knežević, pomoćnica Ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković.  U panel diskusiji na teme: rad i komunikacija u multidisciplinarnom timu, novosti u liječenju raka jajnika, dosadašnja iskustava u genetskom testiranju žena oboljelih od raka jajnika, organizacija i rad genetskog savjetovališta za rak dojke i  jajnika, govorili su ugledni stručnjaci: prof. dr. sc. Herman Haller, mr. sc. Višnja Matković, prof. dr. sc. Damir Babić i prof. dr. sc. Ante Ćorušić. Tribinu je vodila Ana Kruhak.  Zajednička poruka glasi da se bolesnice moraju liječiti u velikim centrima gdje postoji multidisciplinarni tim koji će planirati i provoditi liječenje, a žene trebaju jednom godišnje odlaziti na ginekološke preglede i educirati se o brizi za vlastito zdravlje. Iako se radi o karcinomu u kome je petogodišnje preživljenje vrlo skromno, ulijeva optimizam koji je istaknut na tribini kako Hrvatska prati najsuvremenije oblike liječenja te da se narednih godina može očekivati napredak u dijagnostici i liječenju s ciljem da se rak jajnika pretvori u kroničnu bolest. Upravo danas, ESMO je objavio nove Kliničke smjernice za liječenje raka jajnika koje obuhvaćaju najnovije spoznaje i preporuke važne u liječenju.

Izvor: SVE za NJU