x
x

Primjena beta blokatora smanjuju rizik za hospitalizaciju bolesnika s KOPB-om

  31.01.2019.

Primjena beta-blokatora povezana je s manjim rizikom za hospitalizaciju bolesnika zbog kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), objavljeno je u opservacijskoj studiji u online izdanju časopisa Lancet - EClinicalMedicine.

Primjena beta blokatora smanjuju rizik za hospitalizaciju bolesnika s KOPB-om

Istraživači su pratili 300.000 odraslih osoba pri čemu su koristili danske registare bolesnika. Uključeni bolesnici u ispitivanoj skupni su u liječenju imali beta-blokatore dulje od 6 mjeseci, a u kontrolnoj skupini je bilo 1 milijun bolesnika na drugim antihipertenzivnim lijekovima. Iz studijie su isključeni svi bolesnici koji su prethodno hospitalizirani zbog KOPB-a.

Značajno nižu stopu hospitalizacije zbog KOPB-a imali su bolesnici na terapiji beta-blokatorima, u usporedbi s bolesnicima koji su koristili druge antihipertenzivne lijekove (649 nasuprot 919 slučajeva na 100.000 osoba-godina). Međutim, ova korist nije uočena u bolesnika s dijabetesom. Sveukupno, uporaba beta-blokatora također je bila povezana s nižim mortalitetom od svih uzroka kao i od smrtnosti od KOPB-a.

Autori u zaključku sugeriraju na potrebnu promjenu u dosadašnjoj praksi u kojoj se hipertenzija ne liječi beta-blokatorima ukoliko bolesnik ima KOPB u komorbiditetu.