x
x

Nova knjiga: Elektrokardiografske metode u svakodnevnoj praksi

  MEDICINSKA NAKLADA

  09.03.2018.

Izdavačka kuća Medicinska naklada poziva Vas na predstavljanje knjige Elektrokardiografske metode u svakodnevnoj praksi, autora Hrvoja Pintarića i suradnika koje će se održati u ponedjeljak 19. ožujka. 2018. godine u 12.00 sati u Velikoj predavaonici Stomatološkog fakulteta, Gundulićeva 5, u Zagrebu.

Nova knjiga: Elektrokardiografske metode u svakodnevnoj praksi

Ideja o tiskanju ovog sveučilišnog udžbenika proizašla je iz potreba studenata stomatološkog i medicinskog fakulteta te studenata zdravstvenih veleučilišta, kojima je za praćenje predmeta dodiplomske i poslijediplomske nastave te savladavanje određenih vještina bilo potrebno praktično štivo o EKG metodama s primjerima iz svakodnevne prakse.

Udžbenik je također namijenjen liječnicima hitne i obiteljske medicine, ali i drugih specijalnosti, koji moraju u kratkom vremenu prepoznati vitalno ugroženog bolesnika i što je brže moguće započeti zbrinjavanje i liječenje.

U izradi ovog udžbenika korištena su praktična znanja svakog pojedinog autora, njihova razmišljanja i načela terapijskog liječenja, prvenstveno temeljena na "pričama iz života". Brojni primjeri elektrokardiograma izabrani su iz vlastite prakse, a olakšavaju čitateljima razumijevanje pojedinih poremećaja. Zahvaljujemo svim suradnicima na svesrdnoj podršci i predanom radu, a čitateljima želimo da stečena znanja čim prije primjene u praksi!

1903. godine nizozemski liječnik i fiziolog dr. Willem Einthoven, koristeći žičani galvanometar izumio je prvi praktični elektrokardiograf. Nobelovu nagradu za to epohalno otkriće iz područja fiziologije ili medicine dobio je 1924. godine.

1921. godine liječnici Internog odjela Opće javne bolnice milosrdnih sestara u Zagrebu pišu zamolbu Ravnateljstvu bolnice da im se dodijeli EKG-ski aparat obrazlažući potrebu činjenicom da se  „veliki dio bolesti srca i krvosudnoga sustava, naročito funkcionalne srčane smetnje ne dadu bez elektrokardiografa uopće dijagnosticirati“  te zaključuju: “S tim bi ova bolnica dobila kompletno uređenu stanicu za istraživanje srca, a naučni bi se dio odjela bitno digao“.

Ovaj sveučilišni udžbenik posvećujem svojim učiteljima i svim vizionarima koji su svoj stručni i znanstveni  segment života ugradili u unaprijeđenje izvrsnosti KBC Sestara milosrdnica.

                                                                                         Hrvoje Pintarić

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Andol PROPLIVIT D 2000Olfen gel
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: