x
x

Svjetski dan osteoporoze, 20. 10.

  19.10.2017.

Vodeća tema ovogodišnjeg Svjetskog dana osteoporoze, 20. listopada glasi „Volite svoje kosti: zaštite svoju budućnost“ (Love your bones: Protect your future). Cilj obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze je osvijestiti individualni rizik za zdravlje kostiju uz poticanje na smanjenje rizika od osteoporoze provedbom aktivnosti senzibilizacije javnosti o sprečavanju, otkrivanju i liječenju ove bolesti.

Svjetski dan osteoporoze, 20. 10.

Prema zadnjim procjenama, do 2050. godine će incidencija prijeloma kuka zbog osteoporoze porasti za 310% kod muškaraca i 240% kod žena u usporedbi s brojkama iz 1990. godine. Unatoč adekvatnom liječenju prijeloma, u čak 80% slučajeva ne prepoznaje se osteoporoza niti se liječi, iako sadašnje učinkovito liječenje osteoporoze smanjuje rizik nastanka nove frakture za 30 do 70%.

Osteoporoza je veliki osobni i ekonomski teret. U Europi, invalidnost uzrokovana osteoporozom je veća od one uzrokovane rakom (uz iznimku raka pluća), a gubici su usporedivi ili veći od onih uzrokovanih kroničnim masovnim nezaraznim bolestima kao što su reumatoidni artritis, astma, hipertenzija i slično. U 2010. godini, troškovi zbog osteoporoze u EU su iznosili 39 milijardi eura, od čega je 66 % otpalo na liječenje prijeloma, a jako malo se ulaže u prevenciju.